юни 9, 2023

Германия ще получи 4 милиарда евро чрез фонда за насърчаване на микроелектрониката в ЕС

Над 30 проекта в областта на микроелектрониката в Германия ще получат финансиране в размер на около 4 млрд. евро (4,29 млрд. долара), след като Европейската комисия одобри схема за подпомагане на тези технологии, съобщи германското министерство на икономиката.

„31 проекта в областта на микроелектрониката от 11 федерални провинции утвърждават Германия като място за развитие на микроелектрониката и са важен етап в индустриалната политика“, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Парите са част от държавна помощ на обща стойност 8,1 млрд. евро (8,7 млрд. долара), одобрена от изпълнителния орган на Европейския съюз, като част от стремежа на блока да бъде на върха на технологичните иновации. Германия явно ще получи половината пари от този фонд.

В документ, предоставен от германското министерство на икономиката, сред компаниите, които ще получат средства, са Infineon (IFXGn.DE), Elmos Semiconductor (ELGG.DE) и Robert Bosch [RIC:RIC:ROBG.UL].

В списъка не е включена Nexperia – производител на чипове, чието производство се осъществява предимно в Хамбург и чието седалище е в Нидерландия, но която е китайска собственост.

Компанията е извадена от списъка след решение на Хабек, който е имал опасения относно китайската връзка на компанията, съобщи в четвъртък бизнес всекидневникът Handelsblatt, позовавайки се на правителствени източници.

Не се съобщава дали част тези инвестиции няма да получат някои от големите компании като Intel и TSMC, които възнамеряват да изграждат заводи за полупроводникови компоненти в Германия.


source

Сподели: