април 24, 2024

Гигантът в производството на полупроводници ASML има нов шеф и голям проблем

Холандската компания ASML представи отчет на резултатите си за първото тримесечие на годината под ръководството на вече бившия главен изпълнителен директор Петер Венинк.

Когато утре неговият наследник Кристоф Фуке поеме поста главен изпълнителен директор на най-ценната технологична компания в Европа, той ще наследи не само една компания, но и ръководството на цял отрасъл, отговорен за една от най-важните съставки на съвременния живот – чиповете.

Фуке ще трябва да ръководи компанията в една много трудна геополитическа среда. ASML произвежда една от най-сложните машини в света, използвана от производителите на чипове като Intel и TSMC за производство на усъвършенствани чипове, необходими за функционирането на съвременните смартфони, автомобили и центрове за данни.

От приблизително 40 000 служители на ASML около 40 % (16 000) са чужденци, което само по себе си представлява предизвикателство за компанията, която е решена да увеличи значително производството си в момент, когато нидерландските власти се опитват да затегнат имиграционните закони. Компанията има и около 5000 доставчици на специализирани компоненти. На новия ръководен екип на ASML ще му се наложи да поддържа приятелски и конструктивни отношения с тях.

Според издание Wired, 16-годишният опит в индустрията ще помогне на Кристоф Фуке да запази лидерството на ASML в сегмента на литографските скенери, но политиката на американските и холандските власти, която забранява на компанията да изнася най-модерните си литографски системи за Китай неволно тласка китайската страна към заместване на вноса. Не желаейки да изостане в технологичния прогрес, както биха искали САЩ и техните съюзници, Китай ще бъде принуден да разработи собствено литографско оборудване. В същото време Китай определя 49 % от приходите на ASML през последното тримесечие. Tова означава, че по-нататъшните ограничения на износа в тази област ще имат огромно отрицателно въздействие върху финансовите резултати на компанията.

Фуке ще трябва да реши дали Холандия е най-стратегически изгодното място за компанията, тъй като технологичното напрежение се увеличава.

При предишния главен изпълнителен директор Петер Венинк ASML заплашваше да напусне страната, позовавайки се на антиимиграционната реторика, след като крайнодясната „Партия на свободата“ спечели изборите през ноември. Холандският вестник De Telegraaf съобщи, че ASML обмисля Франция като алтернативна база, позовавайки се свой един неназован източник.

„Ако не можем да привлечем хората тук, ще ги привлечем някъде другаде.“

заяви главният изпълнителен директор Венник пред Politico през януари

Успехът на ASML означава, че тя е попаднала в кръстосания вятър на борбата за власт между САЩ и Китай. За мнозина най-добрата защита на Фуке ще бъде да привлече вниманието на по-широка аудитория към своята кауза.

source

Сподели: