юли 19, 2023

Говоренето по мобилен телефон повече от 30 минути седмично увеличава шансовете за развитие на хипертония, показа продължително проучване

Появата на мобилните телефони беше съпроводена със страхове относно вредното въздействие на тяхното излъчване върху здравето. Слуховете, че мобилният телефон “сварява мозъци“ се оказаха преувеличени, но никой не е сложил край на въпроса относно безопасността на мобилните телефони. Ново многогодишно проучване показа, че опасностите от говоренето по мобилен телефон не са там, където са търсени преди. Главната мишена за радиоизлъчването от телефона беше сърцето.

Международен екип от учени, ръководен от професори от Южния медицински университет (Гуанджоу, Китай), изследва навиците и здравето на 212 046 хора на възраст от 37 до 73 години в продължение на 12 години, оповавайки се на данни от проекта UK Biobank. Всички участници в проучването от двата пола не са имали хипертония преди събирането на данните. С други думи, всички те са били със здрава сърдечно-съдова система. И тогава телефонът иззвъня…

Продължителността на разговора, неговата честота, броят на обажданията на седмица и броят години на използване на мобилни или стационарни телефони (слушалки или спикърфон) са били обхванати от въпросника в проучването към участниците. За потребител на мобилен телефон се е считал човек, който се обажда или получава обаждане на него поне веднъж седмично. Резултатът от анализа ви кара да се замислите. В авторитетното европейско списание European Heart Journal — Digital Health учени съобщиха, че използването на мобилен телефон за повече от 30 минути седмично повишава риска от хипертония средно с 12%.

Точно половин час на седмица или повече е границата за разделяне на хората, които след 12 години са останали със здраво сърце и са спечелили високо артериално налягане. Проучването е взело предвид генетичната предразположеност, расата, пола, възрастта и редица други аспекти. Разликата във вероятността от хипертония е била само в броя на минутите разговори на седмица — по-малко от 30 минути и повече от това време. И колкото повече минути се говори, толкова по-голяма е вероятността от получаване на това неприятно заболяване, което от своя страна увеличава вероятността от инсулти и инфаркти и в резултат на това и смърт.

Броят на минутите, прекарани в разговор по мобилен телефон, е важен за здравето на сърцето, като повечето минути означават по-голям риск“ — казва авторът на изследването професор Сианхуй Цин (Xianhui Qin) от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай. — “Годините използване на телефон или употребата на hands-free система не оказват влияние върху вероятността от развитие на високо кръвно налягане. Необходими са допълнителни изследвания за потвърждаване на резултатите.

Днес почти три четвърти от населението на света на възраст над 10 години използва мобилен телефон. Близо 1,3 милиарда възрастни на възраст от 30 до 79 години по света страдат от високо кръвно налягане (хипертония). Предишни проучвания относно използването на мобилни телефони от гледна точка на риска от възникване на хипертония са били противоречиви, вероятно поради това, че са включвали говорене, изпращане на текстови съобщения, игри и т.н. Но като цяло ефектът на високочестотния радиосигнал върху кръвоносните съдове е известен и се състои в краткотрайното повишаване на кръвното налягане в момента на извършване на позвъняването.

Средната възраст на участниците в проучването е 54 години, като 62% от тях са жени. Мобилни телефони са използвали 88% от участвалите в проучването. По време на 12 годишното проследяване, 13 984 (7%) от участниците развиват хипертония. Потребителите на мобилни телефони са със 7% по-склонни да развият хипертония, отколкото тези, които не ги използват. Хората, които прекарват 30 минути или повече на мобилните си телефони седмично, са с 12% по-склонни да развият хипертония, отколкото тези, които прекарват по-малко от 30 минути на телефоните си. Резултатите са сходни при жените и мъжете.

В сравнение с хората, които прекарват по-малко от 5 минути в разговори на седмица, продължителността на позвъняването от 30 до 59 минути на седмица увеличава риска от развитие на хипертония с 8%, от 1 час до 3 часа увеличават риска с 13%, от 4 до 6 часа — повишава риска от развитие на хипертония с 16%, а повече от 6 часа увеличава риска от хипертония с 25%. Същевременно, колко години човек използва телефона не е важно. Това не е повлияло върху риска от развитие на хипертония, нито използването на спикърфон е довело до нейната поява.

Ако човек е предразположен към поява на хипертония генетично или от начина на живот, тогава рискът от появата му се увеличава с до 33%, ако такъв участник в проучването говори по мобилен телефон повече от 30 минути на седмица.

Професор Цин казва: „Нашите резултати показват, че говоренето по мобилен телефон може да не повлияе на риска от развитие на високо кръвно налягане, при условие че седмичното време за разговори не надвишава половин час. Необходими са повече изследвания, за да се повторят констатациите, но дотогава, за да запазите здравето на сърцето, е разумно разговорите по мобилния телефон да бъдат сведени до минимум.“


source

Сподели: