май 3, 2024

Големият бизнес: Google е платила на Apple невероятните $20 милиарда, за да остане търсачката по подразбиране през 2022 година

Компаниите явно са искали да скрият тази информация, но съдебни документи разкриха подробности за тази изключително скъпа сделка.

Днес, 2-ри май, информационната агенция Bloomberg съобщи, че Alphabet, компанията майка на Google, е платила на Apple 20 милиарда долара през 2022 г. Тези сериозни пари са дадени за да се остави търсачката като решение по подразбиране в браузъра Safari. И изобщо в екосистемата на корпорацията от Купертино. Тази информация е получена от наскоро публикувани съдебни документи. Те се разглеждат в рамките на антитръстовото дело на Министерството на правосъдието на САЩ срещу Google. Всъщност тази сделка между двата технологични гиганта е в основата на едно изключително шумно дело. Адвокатите на Министерството на правосъдието твърдят, че Google незаконно е монополизирала пазара на онлайн търсене и свързаните с него рекламни дейности.

Вероятно Google и Apple са се надявали да скрият от обществеността размера на такова внушително плащане. Първоначално представители на Apple в рамките на съдебния процес през есента на 2023 г. съобщиха, че Google е платила милиарди долари. Но но точната сума не бе уточнена. Струва си да припомним, че първоначално Google се използваше в технологиите на Apple като търсачка по подразбиране на безплатна основа. Но съвсем скоро гигантите решиха да си поделят печалбите от показването на рекламата. И вече през 2021 г. търсачката плащаше на производителя на iPhone по 1 млрд. долара на месец за предоставената ексклузивна услуга.

source

Сподели: