юни 22, 2023

Графичната архитектура AMD RDNA 2 намери приложение в SoC Exynos Auto V920 за автомобилите

Тази пролет Samsung и AMD подновиха споразумението, според което южнокорейският гигант лицензира графичната архитектура RDNA за използване в собствените си еднокристални системи. Тя може да се срещне в SoC Samsung Exynos за различните пазарни сегменти, включително и автомобилните. Един от тези продукти стана еднокристалната система Exynos Auto V920.

SoC Exynos Auto V920 е оборудван с десет ядра ARM Cortex-A78AE, графично ядро ​​Xclipse, базирано на 2-ро поколение RDNA-архитектура, LPDDR5 контролер и блок NPU, отговорен за операциите за машинно обучение. Отбелязва се още възможността за работа с шест дисплея едновременно, усъвършенствана аудио-система, поддръжка на до 12 камери и разширени функции за сигурност. За производството на едночиповата система се използва 5-nm технология. Плановете за използване на SoC Samsung Exynos Auto V920 в своите автомобили бяха обявени по-рано от Hyundai.

Нека добавим още, че графичната архитектура от второ поколение RDNA вече се използва в автомобилните информационно-развлекателни системи. В новата Tesla можете да намерите видео-ускорител, базиран на ядрото Navi 23 (най-близкият аналог на Radeon RX 6600), чиято изчислителна мощност е достатъчна за стартиране на съвременните видеоигри като Cyberpunk 2077. В края на миналата година, Steam стана достъпен за някои електромобили на Tesla.


source

Сподели: