април 24, 2024

Графичните карти Radeon RX 8000 ще използват GDDR6 памет със скорост 18 Gbps

В интернет повече от веднъж се появи информация за намеренията на AMD да се съсредоточи върху новото поколение видеокарти за мейнстрийм устройствата. Твърди се, че линията Radeon RX 8000 (4-то поколение RDNA) няма да е отговора на флагманските решения от серията GeForce RTX 50. Вместо това, Червените планират да си върнат част от масовия сегмент на 3D-ускорителите от Nvidia. В миналото подобна стратегия беше успешна и например видеокартите от фамилията AMD Polaris (Radeon RX 400/500) наистина можеха да се нарекат „народни“.

Съвсем очаквано е масовите видеокарти да не използват най-бързите чипове с памет, налични днес. Вместо GDDR7, който трябва да работи в картите от серията GeForce RTX 50 от най-висок клас, AMD ще продължи да използва GDDR6 чиповете. Според последните данни, това ще бъдат чипове със скорост от 18 Gbit/s на контакт, тоест дори не е най-бързият вариант, наличен към днешна дата. Например, Samsung започна пробни доставки на GDDR6 чипове със скорост от 24 Gbps още в средата на 2022 г.

GDDR6 чиповете със скорост 18 Gb/s се използват в текущата линия Radeon RX 7000 и в случая с модела Radeon RX 7900 GRE с 256-битова шина, те осигуряват пропускателна способност от 576 GB/s. Вероятно AMD ще успее да увеличи показателя за ефективност, благодарение на допълнителната кеш-памет, но в момента не са предоставени подробности относно конфигурацията на Infinity Cache в графичните процесори RDNA от 4-то поколение.

Официалната презентация на новото поколение видеокарти от AMD и Nvidia трябва да се състои към края на тази година.

source

Сподели: