април 29, 2024

Далеч не е само забавление: как така TikTok се превърна в политически инструмент

Да разгледаме причините, които накараха правителствата да ограничат достъпа до популярното приложение.

На фона на нарастващата загриженост за киберсигурността и заплахите за неприкосновеността на личните данни, свързани с китайското приложение TikTok, САЩ обмислят радикално решение. Пълна забрана на дейността му в страната. Новият законопроект ще наложи такива ограничителни мерки, освен ако компанията майка ByteDance не продаде активите на приложението за споделяне на кратки видеоклипове. Единственият вариант е на друг собственик от САЩ.

Това би било безпрецедентен удар по една от най-популярните социални платформи в света, която вече се е сблъсквала с различни ограничения в редица държави. Много държави, включително съюзници на САЩ, забраниха използването на TikTok на правителствените устройства от съображения за национална сигурност.

Основната причина за безпокойството са опасенията, че алгоритмите на TikTok, които определят препоръките за съдържание за стотици милиони потребители, могат да бъдат използвани за събиране на чувствителни данни. Както и за манипулиране на общественото мнение в полза на китайските власти.

ByteDance категорично отрича подобни твърдения. Компанията заяви, че стриктно се придържа към своите политики за поверителност и защита на данните на потребителите. Въпреки това, на фона на нарастващото геополитическо напрежение, съдбата на TikTok в САЩ остава под въпрос.

Ръководството на TikTok настоява, че не предоставя данни на китайското правителство. А главният изпълнителен директор на компанията заяви, че възнамерява да се бори с обвиненията. Ето кои са държавите, в които TikTok вече е забранен изцяло или частично:

 • Афганистан: Забраната е в сила от 2022 г. заедно с видеоиграта PUBG. Причината е да се предпазят младите хора от влияния, които се считат за подвеждащи.
 • Австралия: TikTok е забранен на устройства, издадени от федералното правителство след получаване на препоръка от агенциите за разузнаване и сигурност на страната.
 • Белгия: Въведено е безсрочно ограничение за използването на TikTok на устройства, притежавани или платени от федералното правителство. Това се прави въз основа на опасения за киберсигурността и неприкосновеността на личния живот.
 • Канада: Правителството забрани TikTok на федералните устройства поради рискове за неприкосновеността на личния живот и сигурността.
 • Дания: Министерството на отбраната забрани използването на TikTok на служебните устройства поради сериозни опасения, свързани със сигурността, и липсата на необходимост от използване на приложението за работа.
 • Европейски съюз: TikTok е забранен за устройствата на служителите на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС.
 • Франция: Забранено е „развлекателното“ използване на TikTok и други социални мрежи на телефоните на държавните служители поради опасения за недостатъчна защита на данните.
 • Индия: През 2020 г. беше въведена национална забрана за TikTok и другите китайски приложения поради опасения, свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността. Забраната стана перманентна през 2021 г.
 • Индонезия: TikTok не е напълно забранен, а само неговата функция за онлайн търговия на дребно, за да се защитят малките предприятия от конкуренцията на социалните мрежи.
 • Латвия: Министърът на външните работи изтри профила си в TikTok и забрани използването на приложението на официалните смартфони на министерството.
 • Нидерландия: Правителството забрани TikTok и другите подобни приложения на служебните телефони на служителите поради опасения за киберсигурността.
 • Непал: Наложена е национална забрана на TikTok поради въздействието му върху „социалната хармония“ и разпространението на „неприлични материали“.
 • Нова Зеландия: Забрани използването на TikTok на служебните устройства на парламентаристите и служителите след консултация с експерти по киберсигурност.
 • Норвегия: Парламентът забрани TikTok на служебните устройства след предупреждения от страна на Министерството на правосъдието относно рисковете за сигурността.
 • Пакистан: От 2020 г. насам на няколко пъти са налагани временни забрани за използване на TikTok поради опасения, че приложението популяризира неморално съдържание.
 • Сомалия: Правителството е наредило на телекомуникационните компании да блокират достъпа до TikTok и Telegram поради опасения от разпространение на екстремистко съдържание. Както и други материали, които могат да бъдат обидни за сомалийската култура и исляма.
 • Тайван: Наложена е забрана на държавно ниво за използването на TikTok, след като ФБР предупреди за рискове за националната сигурност.
 • Великобритания: TikTok е забранен за мобилните телефони, използвани от правителствени министри и служители, като предпазна мярка за сигурността.

Тези мерки отразяват глобалната загриженост за потенциалната намеса и нарушенията на сигурността на данните, свързани с използването на TikTok. Това предизвика безпокойство сред правителствата от целия свят.

source

Сподели: