април 25, 2024

Да се запознаем с QDEL – технологията за дисплеи без подсветка, която може да замени OLED в премиум телевизорите

Интересувате се от устройства с първокласни дисплеи? QDEL би трябвало да е в полезрението ви.

След като телевизорите, мониторите и другите устройства с OLED екрани постепенно стават все по-достъпни и на по-ниски цени, вниманието се насочва към това коя ще бъде следващата ключова технология за потребителски дисплеи.

Micro LED често присъства в подобни дискусии, но се очаква тази технология да започне да се използва в потребителските устройства едва към 2030 г. Производителите на дисплеи се заиграват и с други футуристични идеи, като прозрачни и сгъваеми екрани. Но когато става въпрос за технология, която може сериозно да отговори на основните проблеми на потребителите – качество на изображението, цена и дълготрайност – квантовите точки изглеждат най-актуални в момента.

Квантовите точки вече влизат в категорията на първокласните дисплеи, особено чрез QD-OLED телевизорите и мониторите. Следващата стъпка могат да бъдат екраните с технологията QDEL, съкращение от “ Quantum dot electroluminescent“ (електролуминисцентни квантови точки), известни също като NanoLED. Не трябва да се бърка с технологията QLED – Quantum light emitting diode (квантов светодиод), която вече се предлага в телевизорите И да, QDEL дисплеите нямат подсветка. Вместо това квантовите точки са източниците на светлина. Очакваният резултат е дисплеи с по-широки цветови пространства от днешните QD-OLED (квантови OLED точки), които са също така по-ярки, по-достъпни и устойчиви на прогаряне.

QDEL се разглежда като една от потенциално най-значимите разработки в областта на потребителските дисплеи за през следващите две години.

Ако се интересувате от технологиите за дисплеи от висок клас, QDEL трябва да е в полезрението ви.

Какво всъщност е QDEL?

Може би познавате QDEL като NanoLED, защото така я нарича Nanosys. Тя е доставчик на квантови точки, която разработва технологията. QDEL е имал и други имена, например QLED – преди Samsung да обяви тази абревиатура за LCD-LED телевизорите, които използват квантови точки. Може да видите QDEL и като QD-EL, QD-LED или EL-QD. Както подсказва буквената супа, все още има някои неща, които трябва да се финализират с тази технология. В тази статия ще се използва предимно терминът QDEL, като от време на време ще се споменава NanoLED.

Ако никое от тези имена не ви звучи познато, това вероятно е защото все още не можете да си купите QDEL продукти. Доставчиците предполагат, че това може да се промени през следващите няколко години; Nanosys планира да предложи QDEL продукти на пазара към 2026 г.

Този срок обаче изглежда доста амбициозен, като се има предвид ограниченият брой прототипи. Както и ограниченията, пред които все още е изправен QDEL (за това повече по-долу). Но дори и да не видим QDEL в близкото бъдеще, има причини да следим тази технология.

Дейвид Хсиех, старши директор по изследванията на дисплеите в изследователската фирма Omdia, заяви, че когато става въпрос за потребителски устройства, той очаква QDEL да окаже най-голямо въздействие върху телевизорите, дисплеите на персоналните компютри и автомобилната индустрия. Ако бъде комерсиализиран и масово произвеждан, QDEL може да има съотношение цена/производителност, по-добро от това на OLED. Но засега ще се бори да се конкурира с LCD-LED на ценова основа.

През 2023 г. в документацията на Nanosys и неговия производствен партньор Sharp Display се описва производствен процес за мастиленоструен печат. Той е приложим за QDEL монитори и телевизори. Съобщава се, че процесът на фотолитография е по-труден, тъй като квантовите точки се повреждат по време на производството. Но той може да разшири приложенията на QDEL, като включи таблети, лаптопи, смартфони, носими устройства и AR/VR продукти. Джеф Юрек, вицепрезидент по маркетинга на Nanosys каза, че Nanosys очаква QDEL продуктите, произведени чрез фотолитография, първи да се появят на пазара.

Чудото без подсветка

Днешните OLED екрани използват OLED материал като източник на светлина, а при QD-OLED квантовите точки специално се използват за преобразуване на светлината в цвят. При QLED източникът на светлина е бяла подсветка. А QDEL дисплеите прилагат електричеството директно към квантовите точки, които самостоятелно генерират светлина.

Сравнение на основните конструкции на QLED (вляво), QD-OLED (в средата) и QDEL/NanoLED

QDEL използва слой от квантови точки, поставен между анода и катода, за да улесни протичането на електрическия ток в квантовите точки.

Схема на QDEL/NanoLED дисплей. NanoLED излъчвателите са квантовите точки.

QDEL дисплеите имат пиксели, съставени от субпиксел с червени квантови точки, субпиксел със зелени квантови точки. Като за разлика от днешните QLED и QD-OLED дисплеи – субпиксел със сини квантови точки. QDEL дисплеите използват същите ядра от квантови точки, които се използват в QD-OLED и QLED продуктите, заяви Юрек от Nanosys, като добавя:

„Функционирането на външния слой на [квантовите точки] трябва да бъде променено, за да бъде съвместимо с всяка архитектура на дисплея, но ядрата, които извършват тежката работа, са почти еднакви при всички тези продукти“.

Тъй като QDEL пикселите произвеждат собствена светлина и следователно могат изцяло да се изключват, QDEL дисплеите могат да осигурят същите дълбоки черни цветове и богат контраст, които направиха OLED популярен. Но с използването на квантови точки с директен зрителен ефект заинтересованите страни твърдят, че има потенциал за по-широки цветови гами. Много по-широки цветови гами от тези, които сме виждали досега в потребителските дисплеи. Благодарение на по-малкия брой слоеве и елементи оказва влияние върху цените на QDEL продуктите, тяхната дълготрайност. И дор на тяхната дебелина. Всъщност те са много тънки.

QDEL в действие

В момента не можете да си купите нищо с QDEL екран, но през последните няколко години компаниите демонстрираха прототипи. Най-новите подробности за очакваната технология се появиха по време на търговското изложение CES през януари, когато Sharp Display демонстрира два прототипа пред малък брой участници. Единият екран беше 12,3-инчов и с резолюция 1920×720. Другият прототип бе първият път, в който видяхме QDEL, мащабиран до размер, който би бил подходящ за продукти като мониторите. Не знаем обаче каква е разделителната способност на този 30-инчов прототип.

Sharp Display е готова да произвежда самостоятелно излъчващи се дисплеи с квантови точки.

Едно от най-големите постижения на тези скорошни прототипи в сравнение с демонстрираните преди това примери на QDEL е, че те са произведени при атмосферно налягане, а не във вакуумна камера. Както съобщава CNET, това е „голяма стъпка към едно много рентабилно производство“.

Предимствата на QDEL

Фактът, че квантовите точки вече се прилагат успешно в LCD-LED и OLED екраните, е окуражаващ за бъдещите QDEL продукти. Заинтересованите страни в областта на QDEL твърдят, че технологията може да доведе до по-висока ефективност чрез по-ниска консумация на енергия и по-висока яркост в сравнение с OLED. Изследвания, при които е използван прототип на подобно устройство, са регистрирали светлоизлъчващи диоди с квантови точки, достигащи 614 000 нита.

Поради тези очаквани предимства някои ентусиасти на тема дисплеи прогнозират, че един ден QDEL ще замени OLED и другите първокласни технологии за производство на панели за дисплеи за потребителските устройства от висок клас.

Има и надежда, че QDEL в крайна сметка може да издържа по-дълго от OLED. Особено след като QDEL не разчита на органични материали, които могат да прегарят. Понастоящем обаче изследователите все още работят, за да гарантират, че материалите със сини и зелени квантови точки могат да издържат достатъчно дълго, за да се направи жизнеспособно потребителско устройство, без да се използва кадмий. В сегашния си вид QDEL дисплеите биха станали забележимо по-тъмни от днешните OLED дисплеи.

Оптимистите обаче вярват, че един ден животът на QDEL дисплеите може да се изравни с този на LCD-LED. И дори да надмине OLED. Компанията Nanosys вярва, че материалите със сини квантови точки могат да бъдат разработени по такъв начин, че да издържат по-дълго от сините OLED.

source

Сподели: