юни 9, 2023

Дисплеите на Apple Vision Pro работят с честота на опресняване 90 Hz и поддържат HDR

Apple съобщи, че новият ѝ хедсет за смесена реалност Vision Pro е оборудван с дисплеи с честота на опресняване 90 Hz. Новата информация бе представена в онлайн сесия на WWDC за разработчиците, в която Apple споделя как 2D видеото и стереоскопичното 3D видео работят в хедсета.

Обикновено в техниката – от смартфони до монитори за компютърни игри – се срещат екрани с честота от 90 до 120 Hz, тъй като те осигуряват по-бърза реакция и по-плавно движение от по-бавните дисплеи. Apple обикновено използва 60Hz дисплеи във всичко, което произвежда, с изключение на някои от своите „професионални“ устройства като iPad Pro и MacBook Pro, които имат 120Hz ProMotion дисплеи. За екрана, който е директно пред очите ви, тази допълнителна скорост има голямо значение.

Екраните на Vision Pro могат също така автоматично да превключват към 96 Hz, което е предназначено за възпроизвеждане на видеоклипове, които са записани при 24 кадъра в секунда, както и повечето филми. Има и поддръжка на съдържание със стандартен и висок динамичен обхват (HDR).

Както посочва сайтът UploadVR, 24 се умножава точно по четири до 96, като кадрите на възпроизвежданото видео и на дисплеите се поддържат с постоянна скорост, която в този случай остава постоянна. Ако дисплеите работеха на 90 Hz при видео с 24 кадъра в секунда, щеше да изглежда, че кадрите се плъзгат надолу и изостават.

Във видеоклипа от WDC сесията продължава да се говори за поддръжката на 3D видео и как доставчиците на съдържание могат да използват стереоскопично видео, при което кадрите на лявото и дясното око се сливат, вместо да има независим изглед на видеата за всяко око. Това съответства на начина, по който 3D филмите работят в кината, където, ако свалите предоставените 3D очила, ще видите странно 2D изображение с леко изкривени перспективи.

Друга интересна подробност е, че видеото може да се бъде кодирано както с MP4, така и с HEVC – кодекът по подразбиране, използван при запис на видео в iPhone. Специално за хедсета, 3D видеоклиповете могат да се записват в мултивизуален HEVC, за да се поддържат стереоскопичните кадри.

Първоначалните впечатления бяха, че великолепния триизмерен изглед се дължи на използването на висококачествени 4К дисплеи с много висока плътност на изображението. Но сега става ясно, че качественото 3D изображение се постига и чрез високата честота на опресняване на екрана. Интересно е, че има и специален режим на работа на Vision Pro, при който времето за реакция на устройството е под 8 милисекунди, с което се постига много гладко взаимодействие със софтуера.


source

Сподели: