October 19, 2023

Доклад: третото тримесечие на тази година бе най-лошото за пазара за смартфони за последното десетилетие

Статистическите данни на Counterpoint Research за продажбите на смартфони през третото тримесечие на тази година сочат, че този период е бил най-лошият от всички трети тримесечия през последните десет години. Въпреки, че обемът на продажбите на смартфони е намалял с 8% на годишна база, той е нараснал с 2% последователно.

Както обобщават анализаторите на Counterpoint Research, третото тримесечие на тази година е деветият пореден тримесечен период, през който обемът на продажбите намалява. Според авторите на проучването, негативната пазарна динамика се е запазила поради по-бавното възстановяване на търсенето на потребителския пазар. Септември успя да демонстрира ръст в обема на продажбите на смартфони, въпреки, че новият Apple iPhone 15 нямаше много време да повлияе на статистиката, тъй като през третото тримесечие имаше само една пълна седмица на продажби на дребно.

Петте най-големи компании – Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO (включително OnePlus) и Vivo отстъпиха част от пазарния си дял през третото тримесечие на своите конкуренти, които успяха да увеличат дела си от 32% на 36% на годишна база. Samsung остана най-големият доставчик на смартфони с 20% от световния пазар, но намали дела си с 1% на годишна база и настоящата му позиция е най-лошата за третото тримесечие от десетилетие насам. Добре се продаваха сгъваемите смартфони Flip 5 и моделите от среден клас от серията Galaxy A.

На второ място е Apple със 16% от пазара, а първите резултати от продажбите на серията iPhone 15 показват, че се приема добре от клиентите, а сред първите 5 компании годишният обем на продажбите на компанията се е понижил по-малко от останалите. Трите най-големи китайски производителя на смартфони Xiaomi, OPPO и Vivo са намалили дела си с по 1% в сравнение с третото тримесечие на миналата година, като в момента се фокусират върху укрепване на позициите си в Китай и Индия за сметка на всички останали.

Извън първата петица, Honor, Huawei и Transsion отбелязаха ръст на продажбите през третото тримесечие, като Huawei се възползва значително от дебюта на флагманската серия Mate 60 на родния пазар на компанията в Китай. Transsion също се възползва от възстановяването на търсенето в Близкия изток и Африка. Между другото, този макрорегион се оказа единственият с положителна динамика на продажбите на смартфони в сравнение с предходната година в края на третото тримесечие. Според анализаторите, през четвъртото тримесечие ръст ще демонстрират почти всички пазари в развитите икономики, което до голяма степен се дължи на присъствието на серията iPhone 15 на Apple на пазара. В съчетание със сезонните продажби в много региони това ще позволи да се обърне тенденцията на спад на продажбите в края на четвъртото тримесечие.

Въпреки това в края на тази година пазарът на смартфони все още ще спада до най-лошите си резултати от десетилетие насам, главно поради процесите, наблюдавани в развитите икономики. Растящите в това отношение пазари показват готовност да се възстановят по-бързо и производителите извън първата петица могат да използват това в своя полза.


source

Сподели: