септември 13, 2023

Доставките на NAND флаш памет в световен мащаб са нараснали с 20% – с най-висок ръст в приходите са Micron и SK Group

През второто тримесечие пазарът на NAND флаш памет не успя да преодолее слабото търсене, което продължава да изостава от предлагането. Въпреки това обемът на доставките нарасна с 19,9% спрямо предходните три месеца, а приходите на доставчиците се увеличиха със 7,4% последователно до 9,338 милиарда долара, изчисляват анализаторите на TrendForce.

През второто тримесечие Samsung започна да намалява производствените обеми и ще продължи да го прави и през настоящото тримесечие. Нивата на складовите наличности ще намалеят, а на хоризонта се очертава увеличение на цените, което ще помогне да се отървем от хроничния дисбаланс между търсенето и предлагането, но е възможно някои играчи, изправени пред излишни запаси да продължат агресивните продажби и през третото тримесечие. Средната продажна цена (ASP) на NAND флаш памет ще забави спада си до стойност от 5-10 %. Обемът на доставките ще нарасне, а приходите на производителите ще се увеличат с повече от 3% през третото тримесечие.

Micron имаше рекордно тримесечие, като отбеляза ръст от 27,6 % и спечели 1,21 милиарда долара, благодарение на намаляването на запасите на пазарите на персонални компютри и мобилни устройства и увеличаването на средния капацитет на потребителските SSD дискове – компанията успя да постави рекорд по доставки в битове памет за тримесечие. Повечето играчи в бранша съкращават производството, но в случая с американския производител се наблюдава по-балансирана картина на търсенето и предлагането.

SK Group (SK hynix и Solidigm) и Western Digital се възползваха от намаляването на инвентара на SSD и разширяването на капацитета в потребителската електроника – и двете компании увеличиха доставките в битове, а с това и приходите си през второто тримесечие. Междувременно SK Group отбеляза тримесечен ръст от 26,6%, а Western Digital – 5,4%.

Samsung и Kioxia бяха единствените големи играчи в индустрията, чиито приходи намаляха. Срещу тях играеше фактът, че сървърите с общо предназначение все още оказват най-голямо влияние върху търсенето на NAND флаш памет, докато търсенето на сървъри за приложения с изкуствен интелект (ИИ) расте и в резултат на това приходите от продажби на NAND компоненти не са засегнати от ИИ бума. В резултат на това приходите на Samsung спаднаха с 1% до 29 милиарда долара, а тези на Kioxia – с 1,3% до 18,3 милиарда долара.


source

Сподели: