November 3, 2023

До 14% от всички iPhone тази година ще бъдат сглобени в Индия

Пандемията и нейните локдауни дадоха урок на производителите на електроника за опасностите от географската концентрация на производство в една област, а геополитическото напрежение между Съединените щати и Китай принуждава много компании да мигрират към съседни страни. До края на тази година Индия може да се превърне в производствена площ за около 14% от всички пуснати Apple iPhone.

Такива оценки се споменават от известния индустриален анализатор Минг-Чи Куо. По-конкретно, той очаква, че 12 до 14 процента от iPhone-ите, доставени в световен мащаб тази година, са сглобени в Индия. Обикновено до 80% от местните производствени обеми се осигуряват от Foxconn, която има впечатляващи съоръжения в Китай. През следващата година, според експерта, делът на китайския обект в Джънджоу, който миналата година пострада от локдауните и масовите работнически протести, ще намалее в структурата на производствената програма на Foxconn, а производствените обеми ще спаднат с 35–45%. В Тайюан производствените обеми ще намалеят със 75–85%.

Luxshare също мигрира производството на Apple продуктите извън Китай в Индия. Бразилия и Виетнам се опитват да се конкурират с Индия в този смисъл, но нямат голям шанс да поемат обема на производство на Apple-смартфоните. Вече в Индия, Apple, чрез своите контрагенти, произвежда годишно смартфони на обща стойност 7 милиарда долара. През следващите пет години тази сума може да нарасне до $40 млрд. Тази година партньорите на Apple започнаха да сглобяват новото поколение iPhone за първи път с минимално забавяне спрямо китайските площи. Според Минг-Чи Куо до края на 2024 г. Apple дори ще прехвърли някои от дейностите си, свързани с разработването на семейството iPhone 17, в Индия, като допълнително ще засили връзките си с тази страна. През изминалата година бяха открити първите два магазина на марката Apple в Индия, а ръководителят на компанията Тим Кук лично взе участие в церемонията.


source

Сподели: