юни 28, 2023

Дуров представи Stories в Telegram – ще се появят в началото на юли

Остават няколко дни до появата на нова функция в Telegram. Скоро в популярния месинджър ще се появят Stories. За тях, според самия Павел Дуров, са питали много потребители от години — повече от половината от исканията за нови функции са били свързани със Stories.

Според Дуров, ако по-рано екипът на месинджъра беше против Stories, които се появяват буквално във всички социални медии, то след вътрешни тестове дори скептиците оцениха полезността на функцията и вече не могат да си представят Telegram без нея. По време на разработката беше обърнато специално внимание върху поверителността на потребителите. Те ще могат да определят точно на кого ще бъде позволено да види някоя от историите. Например, прегледът може да бъде достъпен за всички потребители, които са изброени в списъка с контакти (с възможност за изключения), някои любими контакти или списъка с близки приятели.

Stories ще бъдат поставени в отделна секция над списъка с чатове, което според разработчиците ще улесни достъпа до тях, без да заема много ценно екранно пространство. Ще бъде възможно лесно да скриете историите, публикувани от някой от контактите, като ги преместите в специална секция „Скрити“ в раздел „Контакти“. Освен това е предвидено и публикуване на изчезващо съдържание — потребителят сам ще реши кога историята да изчезне — след 6, 12, 24, 48 часа или ще се показва постоянно в потребителския профил, като се вземат предвид настройките за видимост.

Тези, които не искат да се ограничават до публикуване на обикновено съдържание, могат да поставят надписи, за да добавят „контекст“, препратки към други хора или връзки към уеб-ресурси, а тези, които желаят, ще могат да използват едновременно записи от предната и задната камера.

Разбира се, новата функционалност ще ви позволи да научите повече за хората, с които общувате — ако те са дали възможността за гледане на съдържанието в този специален формат. Ще бъде още възможно повторното публикуване на съобщения от канали в историите. Смята се, че благодарение на това интересните материали могат да станат вирусни много по-лесно.

Според Дуров, Stories е във финалната фаза на тестване и ще бъде наличен в началото на юли. Всъщност, става дума за нова ера в развитието на Telegram — съобщава се, че той ще стане още по-„социален“ от днес. Струва си да се отбележи, че Telegram е малко закъснял в това отношение, тъй като съвсем наскоро услугата YouTube обяви закриването на собствените си Stories.


source

Сподели: