април 25, 2024

Европейският парламент постанови: Гаранцията на уредите трябва да бъде удължавана след ремонт

Европейският парламент гласува в подкрепа на нови разпоредби, които значително ще разширят правото на гражданите за ремонт във всички държави-членки на ЕС.

Тези регламенти дават възможност на потребителите да поискат подкрепа от производителите за самостоятелен ремонт на устройствата и засилват борбата срещу предотвратяването на ремонти от неоторизирани сервизи.

Съгласно новите правила производителите ще трябва да информират потребителите за техните права, да предлагат разширени правни гаранции и да осигуряват рентабилни ремонтни услуги. Те ще трябва да предоставят резервни части и инструменти на разумни цени и вече няма да могат да отказват да ремонтират сами уредите. Производителите вече няма да могат да пречат на независимите майстори да използват резервни части втора употреба или 3D-принтирани такива, нито ще могат да отказват да ремонтират даден продукт единствено по икономически причини или защото преди това е бил ремонтиран от някой друг, обясни Европейският парламент.

Ще бъде създадена общоевропейска онлайн платформа, в която потребителите ще могат да намерят информация за мястото, където даден продукт може да бъде ремонтиран, включително местни сервизи и обществени инициативи за ремонт.

Apple със своята програма за оторизация на използвани компоненти може да бъде недоволна от новите разпоредби. Частите от трети страни или употребявани части в нейните продукти можеха преди това да работят с ограничена функционалност. Европейските законодатели отбелязаха, че сега компанията ще трябва да обосновава всеки случай на възпрепятстване на самостоятелния ремонт на оборудването.

ЕС вече изисква от компаниите да предоставят минимум 2-годишна гаранция на продуктите, но новите правила отиват още по-далеч. Дори и след изтичането на гаранционния срок компаниите ще бъдат „задължени да ремонтират обикновени домакински стоки“, включително смартфони, телевизори, перални машини, прахосмукачки и други изделия. Ако даден продукт се повреди по време на гаранционния период, потребителите могат да избират между замяна и ремонт. В случай на ремонт гаранцията ще се удължи с още 1 година, което би трябвало да е допълнителен стимул за потребителите да изберат ремонт вместо замяна.

source

Сподели: