юни 21, 2023

Европейският съюз гласува за връщане на сменяемите батерии в телефоните

Европейският парламент наскоро гласува в подкрепа на ново законодателство, което ще преразгледа целия жизнен цикъл на батериите – от проектирането им до края на експлоатацията им.

Сред многото промени новите правила ще изискват батериите в потребителски устройства като смартфоните да бъдат лесно сваляеми и заменяеми. Днес това далеч не е така при повечето смартфони, но не винаги е било така.

В по-ранните дни на мобилните телефони (спомнете си Nokia 5190, Nokia 3310, Motorola Razr V3, Palm Treo 700p) смяната на батерията отнемаше само няколко секунди. Технологията за зареждане не беше толкова бърза и не беше необичайно да носите със себе си резервна батерия, която да сменяте, когато основната батерия се изтощи.

Повечето батерии бяха самостоятелни модулни единици, които можеха да се сменят подобно на батериите на акумулаторните електрически инструменти днес. При телефоните с „вътрешни“ батерии просто се сваляше задният капак на устройството, изваждаше се батерията, поставяше се нова и се слагаше капака обратно.

В крайна сметка производителите се отказаха от лесно сменяемите батерии в полза на „запечатани“ устройства с по-елегантен дизайн. Много потребители изразиха недоволство от промяната, но с течение на времето повечето от тях я приеха като нова норма и продължиха напред. Новите правила на ЕС обаче могат да накарат производителите да се обърнат към учебниците по история, за да потърсят идеи как да продължат напред.

Това не е първият случай, в който ЕС подтиква към преосмисляне на тази практика. Миналата година ЕС определи краен срок до 28 декември 2024 година, в който смартфоните и другите електронни устройства трябва да разполагат с USB-C порт за зареждане. Това е проблем за Apple, като се има предвид, че в iPhone се използва патентован Lightning порт. Apple вече потвърди, че ще се съобрази с изискването, което означава, че тазгодишната партида нови iPhone-и може да бъде доставена с USB-C (или най-късно с iPhone-ите от следващата година) – поне в ЕС.


source

Сподели: