юли 14, 2023

Европейският съюз най-накрая одобри закона за лесно сменяемите батерии в устройствата

Като част от усилията за намаляване на електронните отпадъци и подобряване на ремонтопригодността, Европейският съюз (ЕС) гласува законопроект, който изисква от всички производители да предоставят лесно сменяеми батерии в своите устройства. Преходният период за прилагане на тези нови правила ще продължи до 2027 г. Решението е част от по-широките мерки за намаляване на електронните отпадъци.

Решение на проблема с несменяемите батерии

В момента повечето смартфони са оборудвани с несменяеми батерии, които е невъзможно за обикновения потребител да бъдат заменени. Когато батерията започне да губи свойствата си, потребителите трябва да купят нов телефон или да се свържат със специализиран сервиз, за ​​да я сменят.

Според новите разпоредби на ЕС, одобрени на 10 юли, това цели улесняване на потребителите да удължат живота на своите смартфони, като просто сменят батерията.

Това касае всички производители

Новите правила важат за всички смартфони, продавани в Европейския съюз, независимо от страната на производството. Това означава, че компании като Apple, Samsung и други OEM-производители ще трябва стриктно да спазват тези правила. В противен случай рискуват да загубят значителен пазарен дял.

Новите разпоредби на ЕС обаче не се ограничават само до батериите на смартфоните. Те се прилагат за всички видове батерии, включително и при преносимите батерии, батериите за електромобилите, индустриалните батерии и акумулаторите, използвани в лекия транспорт, като електрически велосипеди, мотопеди и скутери. Правилата ще важат за всички устройства, продавани в ЕС, независимо от техния произход.

Гратисен период

Специалният преходен период ще тече до 2027 г., за да се даде достатъчно време на OEM-производителите да направят промени в своите продукти. Законопроектът гласи, че всеки потребител трябва да може лесно да смени батерията, без специални познания и инструменти. Днешните смартфони обаче обикновено се предлагат като цялостен форм-фактор и използват лепилни материали за фиксиране на батерията. Производителите ще трябва да преосмислят подхода си към дизайна на телефона, за да се съобразят с новите законови изисквания на ЕС.

Кръгова икономика

Основната цел на приетите правила е създаването на кръгова икономика в областта на батериите. В ЕС се опитват да гарантират, че старите батерии се използват за производството на нови. Според плана, до 2027 г. 63% от компонентите на акумулаторите ще бъдат получени от рециклирани батерии, които преди това са били изпратени на депото. До 2030 г. тази цифра трябва да достигне 73%.

Компаниите обаче трябва да се изправят пред различни предизвикателства. Освен необходимостта от преустройство на производството, те ще трябва да решат проблема с IP68 (устойчивостта към прах и вода) в премиалните си устройства с лесно сменяеми батерии.


source

Сподели: