май 1, 2024

Една интересна идея: стартира проект за производството на процесор с отворена архитектура, съвместим с Z80

След като на 15 -ти април Zilog прекрати производството на 8-битовите процесори Z80, ентусиасти поеха инициативата да създадат клонинг на този процесор с отворена архитектура и отворен код. Целта на проекта е да се разработи заместител на процесора Z80, който да е взаимозаменяем с оригиналния процесор Zilog Z80. Да е съвместим с него на ниво изводи и да може да се използва в компютрите от типа на ZX Spectrum. Схемите, описанията на хардуерните блокове на езика Verilog и документацията, необходима за производството, се разпространяват под лиценза Apache 2.0. Производството на първата пробна партида процесори FOSS Z80 е планирано за месец юни 2024 г.

При разработването на чипа FOSS Z80 се използва фреймуърка OpenROAD. Той е специално създаден разработва с цел автоматизиране на процеса на разработване на отворени чипове. Използва се и инструментариумът Skywater PDK (Process Design Kit), който описва 130 nm процес, използван в завода SkyWater. Той дава възможност за изготвяне на проектните файлове, необходими за производството на чипа. За да се намалят разходите за производството на чиповете, за тестване и проектиране се използва инфраструктурата на проекта Tiny Tapeout.

Бързата подготовка на чипа се обяснява с факта, че вместо да се проектира от нулата, за основа на разработката му е използван разработеният по-рано проект с отворен код TV80. Той предоставя Verilog описание на ядрото, съвместимо с процесора Z80, разпространявано под MIT лиценз. След производството на първата партида разработчиците на проекта възнамеряват да сравнят чипа с други реализации. Като например A-Z80, реализация на базата на FPGA (Altera, Xilinx и Lattice), предоставена под лиценза GPLv2. Както и Z80Explorer, симулатор на интегрална схема, който възпроизвежда Zilog Z-80 на ниво електронна схема.

Процесорът Z80 е представен през 1976 г. и е произвеждан в продължение на 48 години. Чипът става известен с домашните компютри ZX Spectrum, игровите конзоли Sega и Game Boy, калкулаторите Texas Instruments и поддръжката в операционната система CP/M. В същото време процесорът Z80 се използва активно и в промишленото оборудване, различните контролери, модеми, касови апарати, измервателна техника и периферни устройства.

source

Сподели: