септември 15, 2023

„Екологията“ на Apple: опазване на околната среда или получаване на още по-големи печалби

За Apple екологията не е просто празен звук, компанията постоянно създава имидж на борец за светлото бъдеще на човечеството, на нещо като безкористен човек, който се грижи за бъдещите поколения. Едно добро дело, което лесно може да прикрие жаждата за печалба и желанието да се вземат допълнителни пари от стадото. Това, което на пазара струва стотинки, вътре в Apple някак си се превръща в десетки или стотици долари. И в този аспект компанията трансформира парите в нищо; в известен смисъл това е просто унищожаване на прекомерната маса пари в консуматорското общество. Но от друга страна, компанията полага всички усилия да ви накара безспирно да харчите пари и за постигането на тази цел се вземат съвсем съзнателни решения.

Така например ни се казва, че Apple произвежда своите кабели на зарядните устройства от биоразградима пластмаса. В живия живот тези кабели често се протриват и повреждат много по-бързо от обикновената пластмаса.

Сметката тук е много проста – по време на живота на лаптопа, който е поне 5-6 години, най-вероятно ще си купите допълнително зарядно устройство. Никога не съм купувал зарядни устройства за нито един лаптоп, но за Apple го направих, тъй като те просто се изтъркаха от активната употреба и пътуванията. Възможно ли е кабелите да бъдат направени така, че да не се изтъркват? Разбира се! Но тогава компанията ще загуби от аксесоарите и няма да спечели допълнителни пари.

Нашият свят е изграден около енергията, ние превръщаме енергията в топлина, светлина, продукти и стоки. Когато Apple пести от количеството памет в своите много скъпи телефони, те го правят с умисъл. Колкото по-малко памет имате, толкова по-често ще трябва да купувате място в iCloud, за да съхранявате спомените си и други файлове в облака. Всеки път, когато прехвърляте данни в облака, разхищавате енергията на нашия свят, която можеше да бъде спестена, ако имахте повече място в устройството си. Но това не е изгодно за Apple, така че нищо друго – само iCloud, само натоварване на услугите с често пъти съвсем безсмислена работа.

Преди време отказът на зарядните устройства в комплекта с телефона ни беше обяснен със загрижеността за околната среда. Тази загриженост носи милиарди долари на компанията всяка година, а броят на зарядните устройства не е намалял, напротив, увеличил се е! Хората са принудени да купуват различни зарядни устройства за различните видове техника и по този начин броят на зарядните устройства нарасна и продължава да расте.

Заедно с представянето на iPhone 15 по време на голямата презентация Apple показа нов синтетичен материал – FineWoven. Твърди се, че той има минимален въглероден отпечатък, което е добре за природата, и оттук нататък компанията се отказва от използването на кожа във всички свои продукти. Звучи страхотно за тези, които се грижат за природата, нали? Всъщност е точно обратното. Производството на всеки синтетичен материал изисква повече енергия, докато кожата е страничен продукт от отглеждането на животни за храна. Хората няма да спрат да ядат месо, кожените изделия никъде няма да изчезнат. Отхвърлянето на кожата е маркетингов трик, който няма реално въздействие върху околната среда.

А хайде сега нека да видим какво се случва с околната среда и какво друго предлага Apple? И изведнъж виждаме, че „вредните“ силиконови калъфи никъде не са изчезнали, те все още струват 50 долара и се предлагат във всички цветове.

Дълго време Apple произвеждаше свои собствени конектори, като се противопоставяше на въвеждането на USB Type C порта в своите телефони. И тук стана същото – корпорацията съвсем съзнателно умножи своя зоопарк от най-различни решения, така че да купувате колкото се може повече различни кабели и да не използвате тези, които имате. Аритметиката е една и съща, клиентът трябва да похарчи повече пари. Толкова пари, колкото изобщо е възможно.

И ето че дойде преходът към USB Type C и хоп, отделно се появи „евтин“ адаптер-преходник за съчетаване на стария и новия конектор. Колко страхотно е това и за кого? За екологията не толкова, даже никак.

Продължаваме напред. Намаляването на броя на конекторите в MacBook означава, че хората трябва да купуват допълнителни аксесоари, въпреки че това можеше съвсем лесно да се избегне. По подобен начин ни се обяснява, че така те се „грижат“ за околната среда, макар че по-скоро става дума за обичайното лицемерие в търсене на печалба.

Когато Apple говорят за това как създават кейсовете за своите устройства, те никога не дават данни за това колко енергия е необходима (включително и за водата). Причината е проста – ако разберете това, няма да можете да си помислите, че компанията се грижи за околната среда, дори напротив, ще започнете да подозирате нещо. По принцип на програмата ESG е даден дълъг живот, тя вече няма причина да съществува в рамките на глобалната криза, цените на всичко се покачват и е изключено да се грижим за екологията. Важно е да бъдете конкурентоспособни със своите продукти на пазара.

Имам условен рефлекс, че когато някой заговори за екология по отношение на своите продукти, се подготвям да ми наложи тройно по-висока цена. Благодаря на Apple, че показа на пазара именно това направление за развитие.

Нека продължим да говорим за околната среда и енергията, която пилеем, когато зареждаме устройствата си. Apple се различава по това, че не бърза да добави бързо зареждане към своите смартфони и в резултат на това ние губим повече енергия. Освен това безжичните зарядни устройства MagSafe са нещо, което небрежно хаби енергия за нищо смислено. Неспособността на инженерите да създават ефективни зарядни устройства води до това, че всеки път напразно се губи много енергия. И това е просто факт, с който не може да се спори. Другите производители имат по-ефективни безжични зарядни устройства. Apple не се интересува от околната среда, Apple само се преструва, че прави нещо по въпроса. Но всичко това се плаща от джоба на клиента, който трябва да плаща за уж екологичните устройства и аксесоари. Това, разбира се, не е вярно.

А старата история за забавянето на iPhone, за което Apple беше обвинена и осъдена, а компанията призна, че наистина го е направила? Хората бяха принуждавани да сменят перфектно работещите си устройства с нови, въпреки че нямаше нужда да го правят. Де факто, на хората нарочно им се разваляха устройствата, за да бъдат насърчени да си купят ново.

Тогава корпорацията от Купертино заяви, че единствената цел на този софтуерен ъпдейт в случая бе да помогнем на клиентите да продължат да ползват старите си телефони с остарели батерии без непредвидено самостоятелно изключване, а не да ги караме да си купуват нови апарати. И още, забавянето става по строго определен алгоритъм, който е в състояние да управлява в реално време CPU мощността и да взима мерки тогава и само тогава, когато телефонът е пред опасност от неочаквано

Но номерът не мина и Apple бе глобена 25 милиона евро за това, че умишлено забавя по-старите модели на iPhone без да уведомява потребителите, след което направи и промени в софтуера си.

И това е история за липсата на каквато и да било грижи за природата, понеже се увеличава броят на устройствата в ръцете на хората. Всичко това е свързано с увеличаване на печалбите на компанията, нищо друго.

В тази история няма нито дума за качеството на продуктите, а само обяснение как думата „екология“ се използва от Apple като параван за увеличаване на цената на продуктите и създаване на впечатление за отговорно поведение. Но в действителност няма нищо подобно. И това си е чиста проба лицемерие. Или пък вие мислите по друг начин?


source

Сподели: