април 24, 2024

Ентусиасти добавиха AI функции към старите смартфони на Samsung: кои са моделите

Смартфоните Samsung Galaxy Note 9 и Galaxy S9 са получили добавени AI-функции, които не се поддържат официално от толкова стари устройства. Възможностите на невронните мрежи се появиха в телефоните благодарение на странични автори на специален фърмуер.

Разработчикът AlexisXDA не поддържа за първи път стари смартфони, пуснати през 2018 г. с Noble ROM. Фърмуерът позволява на собствениците на Galaxy Note 9 и Galaxy S9 да получават актуализации, които Samsung спря да доставя през 2021 г. Този път към устройствата бяха добавени нови функции за невронни мрежи.

Актуализацията ще се появи в Noble ROM 4.1. Това ще ви позволи да стартирате функциите на Galaxy AI, които са предназначени за най-новите устройства на Samsung, но вече са съвместими и с по-старите смартфони на компанията. Например, сред нововъведенията са преводът на живо, смарт редактирането на снимки и функцията Google Circle To Search, която ви позволява да търсите информация в интернет, като селектирате с пръст дадена област от екрана, снимка или скрийншот. Очаква се фърмуерът да бъде пуснат през май.

В същото време разработчикът не уточнява как умните функции ще работят на устройства на шест години. Сега за работата на невронните мрежи се използват в съвременните устройства актуализирани процесори, които позволяват функционирането на AI моделите. А през 2018 г. такива технологии все още не бяха разработени.

source

Сподели: