September 26, 2023

Ентусиасти хакнаха системата на Apple и сега компютрите Macbook могат да бъдат ремонтирани

Под прикритието на безопасността, Apple направи така, че да е невъзможно да се ремонтират някои компоненти на iPhone или Macbook, дори и с оригинални резервни части. Сменената част трябва да бъде „регистрирана“ програмно, но само Apple разполага със съответния софтуер, а независимите сервизи — не. Ентусиастите обаче успяха да хакнат тази система на Apple и MacBook-овете с един общ проблем могат да бъдат ремонтирани евтино, докато преди това устройството беше скъпо за смяна — в някои случаи на собствениците беше казано, че ремонтът ще изисква пълна подмяна на дънната платка на MacBook, която може да струва $1000.

От съображения за сигурност новите Macbook са направени така, че при смяна на евтин сензор, след затварянето на капака лаптопът започва да се държи странно. Често той спира да заспива и остава включен през цялото време. Въпреки че от съображения за сигурност, би изглеждало по-логично да прави обратното, защото постоянно включеният ноутбук сякаш ви подканва да се ровите в съхраняваните на него данни.

Конструкцията на Macbook е такава, че при сваляне на екрана той често се чупи, прекъсвайки кабела си или той се губи, защото е малък, а само фабрично инсталираният е подходящ, защото Apple са направили връзката софтуерна.

В резултат на това, ноутбукът Macbook Pro, който струва между 2000 и 6000 долара, в зависимост от модела, можеше да бъде ремонтиран само в официален сервиз на Apple. И ако Apple откаже да го поправи, устройството се превръща в скъп боклук. Невъзможно е да се поправи счупен екран на MacBook Pro, дори и с оригинален дисплей на Apple.

Сензорът за затваряне на капака е евтин и може лесно да се поръча от китайски доставчици. Проблемът беше именно в софтуерната връзка, тъй като никой освен Apple няма достъп до този софтуер.

Представителят на известен независим Apple-сервиз Луис Росман наскоро съобщи, че ентусиастите от групата Notebook Nerds of Germany са разработили хардуерният инструмент nerd.tool.1, който струва 169 евро и позволява заобикаляне на инсталираното от Apple софтуерно свързване за сензора за затваряне на капака на Macbook.

Тоест сега, когато при смяна на счупения екран на Macbook или ремонта на дънната платка, сензорът за затваряне на капака е изгубен или счупен, можете да закупите нов евтин сензор и да го „регистрирате“ като оригинален, без дори това да се случва в специализиран Apple-сервиз.

Процедурата по свързване и инсталиране на устройството отнема няколко минути, а за работата с него се изискват две натискания на бутона. След това сензорът и Macbook работят по предназначение, без странични неестествени прояви.


source

Сподели: