септември 21, 2023

Ето защо Intel възнамерява да наблюдава потребителите чрез уеб-камерите на ноутбуците

Как Intel ще увеличи времето за работа на ноутбука чрез наблюдението на потребителя?

Един от най-енергоемките елементи на всеки ноутбук е неговият дисплей. За да намали изтощаването на батерията чрез дисплея на лаптопите, Intel разработи система, която автоматично ще изключва екрана на лаптопа, когато не се гледа в него, и ще го включва отново, когато потребителят има нужда отново от него. Системата е базирана на уеб-камерата, която ще наблюдава потребителя.

Енергоспестяващата функция стана част от технологията Intel Intelligent Display, която може да се използва за различни цели. Например, тя може автоматично да намали честотата на опресняване и яркостта на екрана, за да намали общата консумация на енергия от ноутбука. Технологията беше демонстрирана от Intel на конференцията Innovation 2023, която се провежда в Калифорния.

Не е тайна, че намаляването на яркостта на дисплея или честотата на опресняване ще удължи живота на батерията на вашия ноутбук. Но в такива случаи често е необходимо да се направят някои компромиси. Технологията на Intel от своя страна може динамично да променя настройките на дисплея, без да губи качеството на изображението. На теория потребителят не би трябвало да забележи никакви промени, а междувременно лаптопът ще може да работи по-дълго.

Как технологията Intel Intelligent Display ще определя присъствието ви пред екрана?

Технологията Intel Intelligent Display включва функция за регулиране на „честотата на опресняване на екрана, като се вземе предвид присъствието на потребителя“ (user-based refresh rate, UBRR). Когато е включена, камерата на лаптопа ще определи дали лицето на потребителя е обърнато към екрана или не. Съответно системата самостоятелно увеличава или намалява яркостта на дисплея и неговата честота на опресняване. И ако функцията установи, че човек напълно се е отдалечил от лаптопа или се е обърнал с гръб към него, тогава напълно изключва екрана, за да спести още повече от заряда на батерията.

Технологията Intel Intelligent Display може автоматично да променя честотата на опресняване на дисплея въз основа на показаното на екрана съдържание. Пример би бил стартирането на приложение за видео-разговори, при което честотата на опресняване на дисплея е ограничена до 30 кадъра в секунда и няма полза от висока честота на опресняване. Освен това, системата може автоматично да регулира нивата на яркост и контраст въз основа на съдържанието — например по време на определени сцени във филмите.

С колко процента може да се намали консумацията на енергия?

Intel изчислява, че новата им технология за пестене на енергията може да намали консумацията на батерията с до 24%. И ако е активирана функцията за контрол „честотата на опресняване въз основа на присъствието на потребителя“ позволява напълно да се изключи дисплея и тогава икономията на енергия достига 42%.

Кога и в кои ноутбуци ще бъде внедрена технологията Intelligent Display?

Intel отбелязва, че технологията Intelligent Display не е вградена в новите им процесори. За работата ѝ е необходим специален чип, който е вграден в дисплея. Този чип също използва графичния драйвер на Intel за своята работа. Компанията си сътрудничи с производителите на ноутбуци, за да интегрира тази технология в техните продукти.

Енергоспестяващата технология Intel Intelligent Display се очаква да бъде налична през декември в новите лаптопи, базирани на наскоро представените процесори Intel Core Ultra (Meteor Lake). Компанията уточнява, че в момента интегрирането на технологията е скъпо, така че първоначално ще я получат само премиум-модели ноутбуци.


source

Сподели: