септември 13, 2023

Ето каква в крайна сметка е разликата между сериите iPhone 15 Pro и iPhone 15

Apple току-що представи новата си серия телефони за 2023 г., включително iPhone 15 и iPhone 15 Pro. Има много неща за възприемане и много актуализации, така че нека видим как се сравняват двата телефона – и кой от тях е подходящ за вас.

Ако сте на лов за нов iPhone тази година, тогава въпросът, който трябва да си зададете, е следният: да изберете ли Pro, или не?

Както обикновено, има две версии на iPhone 15 и две на iPhone 15 Pro. iPhone 15 и iPhone 15 Plus са по-евтини, по-леки и в по-ярки цветове, докато Pro разполага с повече камери, повече мощност и естествено струва повече.

По-долу ще разгледаме някои от по-големите разлики между двата комплекта устройства.

iPhone 15 Pro разполага с по-добрия екран

Серията iPhone Pro получи 120Hz ProMotion ъпгрейд преди няколко години и мнозина очакваха, че технологията, която прави скролирането и плъзгането на пръсти по-плавно, бързо ще се разпространи и в обикновените модели. Това обаче не се случи и все още има ясна разлика между екраните.

Както iPhone 15 Pro, така и Pro Max имат 120Hz ProMotion дисплеи, докато iPhone 15 и iPhone 15 Plus запазват 60Hz панели.

Поне всички те са OLED панели, а сега всички те имат Dynamic Island – малкия изрез с форма на хапче, който видяхме за първи път в iPhone 14 Pro.

Не всички USB-C портове са еднакви

Тази година Apple прави голяма промяна с iPhone 15. Lightning, портът, използван за зареждане на iPhone повече от десетилетие, е изоставен. На негово място се появи USB-C, което означава, че ще можете да зареждате телефона със същия кабел и зарядно устройство, които в момента се използват за iPad Pro и MacBook.

Макар че и двата телефона изглеждат като с един и същ порт, iPhone 15 Pro има по-бърз конектор, поддържащ USB 3. Това би трябвало да осигури много по-високи скорости на трансфер на данни.

Най-новият чипсет е ексклузивен за Pro

Миналата година Apple взе съмнителното решение да спре да дава на всички нови iPhone-и един и същ чип. В iPhone 14 и 14 Plus беше запазен същият A15 Bionic, който се намираше в миналогодишния Pro телефон, а iPhone 14 Pro получи новия A16 Bionic.

Подобно е решението и тази година. iPhone 15 и 15 Plus получиха A16 на 14 Pro, докато 15 Pro и 15 Pro възприеха новия A17 Pro, който е първият чип на Apple, изграден по 3nm процес.

По време на демонстрацията Apple демонстрира мощта на чипа, като заяви, че той може да играе игри от висок клас, като предстоящата Assasin’s Creed Mirage.

Бутонът за действие

Бутонът Action Button беше представен с Apple Watch Ultra и е пренесен в iPhone 15 Pro. Няма да го намерите в обикновения iPhone 15.

Този нов бутон замества традиционния превключвател за изключване на звука в iPhone 15 Pro, което позволява да се добави допълнителна функционалност към иначе основния клавиш.

Подобрени камери

Сбогом на 12-мегапикселовите основни камери. За iPhone 15 Apple е увеличила основната камера на 48MP. Това е същото като при iPhone 15 Pro, но Apple заяви, че основната камера на задния панел на Pro използва подобрен 48MP сензор. Все още не можем да сравним двете, за да видим разликите.

Както се случваше през последните няколко години, моделът Pro има три сензора, а не два. Големите подобрения на вторичните камери са ексклузивни за iPhone 15 Pro Max, който използва част от допълнителното пространство, за да вмъкне подходящо оптично увеличение – функция, която наистина искаме в iPhone от известно време насам.


source

Сподели: