април 29, 2024

Ето какви промени да очакваме в бъдещите смартфони, според експертите

Ако днес си купим смартфон, има вероятност докато го занесем до вкъщи, той вече да е морално остарял – такива реалности са продиктувани от технологичния прогрес. Всяка година излизат нови и нови модели, които придобиват съвременни и нови функции. Нека видим какво ни очаква със смартфоните в близко бъдеще, според експертите.

Внедряване на AI

Изкуственият интелект не е някаква шега или хипотетично развитие. Съвременните невронни мрежи правят чудеса – те пишат текстове, рисуват картини, генерират видеоклипове и помагат за управлението на различни процеси. Вече се появи тенденция за изграждане на „локални“ ИИ, които не зависят от достъпа до интернет и големи капацитети.

Така наречените AI чипове вече са вградени в смартфоните, които опростяват взаимодействието на собственика с устройството. Прост пример — дори в евтините смартфони изображението от камерата може да се обработва с помощта на AI. Невронната мрежа решава какъв обект снимате и настройва параметрите директно спрямо него, както и осветяването и „довършването“ на пикселите. AI също оптимизира работата на устройството и неговата консумация на енергия.

Но ще мине известно време и AI вече ще решава как ще използвате вашия смартфон. Например, от сутринта непрекъснато четете емисията с новини и веднага щом вземете смартфона си, устройството ще отвори емисията вместо вас. Или можете да „помолите“ смартфона да намери кореспонденцията с Катя през изминалата седмица, където става въпрос за избор на семена за засаждане. Всъщност има много сценарии за използване на AI и той може да бъде обучен или напълно деактивиран, ако желаете.

Гъвкави екрани

Много спорна тема, но има право да съществува — преди няколко години беше пуснат първият смартфон със сгъваем екран. В момента подобни устройства са скъпи, но популяризирането и подобряването на такива технологии ще доведе до факта, че смартфон с гъвкав екран няма да бъде чудо. Но отново, няма да подхожда на всеки, а на тези, които искат да имат едновременно смартфон и таблет в едно устройство. Но ако смартфоните с гъвкав екран вече намерят краен потребител, тогава идеята има право на живот.

Намаляване на консумацията на енергия от батерията

Спомняте ли си времето, когато вашият смартфон издържаше само няколко часа с едно зареждане, особено ако гледахте филм или играехте на игра? Съвременните устройства могат спокойно да работят в активен режим денонощно. И всяка година границата на автономност се увеличава. Тук влияят два фактора: създаването на по-капацитетни батерии и намаляването на потреблението на енергия. Устройството само определя с какво е зает собственикът му и настройва тактовата честота на процесора към задачата, за да не хаби ненужни ресурси. Следователно времето за автономна работа ще се увеличава.

Сменяема батерия

Европейският съвет задължи производителите да създават устройства със сменяеми батерии, както и да поддържат устройствата 10 години след пускането им. Появи се загриженост за природата и околната среда: хората често сменят смартфоните, не само поради влошаване на батерията (понякога смяната на батерията на стар смартфон е равна на цената му), но и поради повреди и невъзможност за ремонт.

Това, разбира се, е добре, но не е ясно как Европейският съвет ще се справи с моралното остаряване: невъзможно е да се забави подобрението на софтуера, а хардуерната част винаги бързо ще остарява.

Спътникова комуникация

Предполага се, че ще минат няколко години и спътниковата комуникация в смартфоните няма да бъде специална опция. С развитието на сателитите е възможно да се предостави такава услуга на всички мобилни абонати. Разбира се, няма да можете да говорите, но ще можете да изпращате и получавате текстови съобщения. И това е плюс: колко хора, останали без комуникация или изгубени в гората, не могат да сигнализират за помощ? Носят се и слухове, че след години мобилният интернет на смартфоните ще бъде достъпен през спътник.

source

Сподели: