November 20, 2023

Ето кое приложение на Bitsum позволява пълен контрол над ефективните ядра на най-новото поколение чипове на Intel

Bitsum пусна приложението CoreDirector за пълен контрол над енергоефективните ядра на процесорите Intel от 12-то, 13-то и 14-то поколение. Използвайки софтуера, потребителите ще могат ръчно да контролират кои P- и E-ядра трябва да бъдат активирани за определени игри и програми.

Приложението има три основни режима на работа: Efficiency Mode OFF, CPU Affinities и CPU sets. Първият деактивира автоматичното разпределение на E-ядрата за приложения, освен в случаите, когато софтуерът наистина се нуждае от енергоефективни нишки и когато има затруднения в производителността само на P-ядрата. С CPU Affinity, E-ядрата се деактивират, но се активират, когато приложението поиска. Режимът CPU sets дава на операционната система голяма част от отговорността за вземане на решения.

Bistum подчертава, че CoreDirector не е предназначен да замени предишното решение — Process Lasso. Софтуерът е представен в качеството на по-просто и по-достъпно приложение за начинаещите потребители. Производителят препоръчва използването на по-мощния Process Lasso за управление на E-ядрата.

CoreDirector ще позволи на потребителите на Intel да гарантират, че чувствителните към производителността приложения и игри се изпълняват на правилните клъстери. Методите за автоматично планиране на Intel и Microsoft не винаги вършат работата си, което може да доведе до влошаване на производителността, когато задачите започнат да претоварват E-ядрата.

За да разреши този проблем, Intel вече пусна помощната програма Application Optimizer. Решението ви позволява да увеличите честотата на опресняване на кадрите в игрите. Application Optimizer е базиран на друго приложение на Intel — Thread Detector. В момента софтуерът поддържа само две игри.

E-ядрата се използват за разтоварване на процесорите при слабите задачи, но не всички съвременни операционни системи са в състояние правилно да оценят консумацията на енергия при разпределяне на задачите.


source

Сподели: