September 26, 2023

Ето кои функции на iPhone 15 Pro са известни от отдавна в Android-смартфоните

Въпреки всички иновации, iPhone 15 Pro не изненада пазара и даде съвсем малко фундаментални нововъведения. Много функции са били налични в Android-устройствата преди време и хората от Купертино не са предлагали специални нововъведения. Какви функции на iPhone 15 Pro сме виждали в смартфоните с Android от преди много време — прочетете в тази статия.

Action Button

Преди в старите телефони имаше голям брой бутони върху корпуса, но в съвременните устройства те са значително намалени. Сред тях остана и бутона за стартиране на камерата, който предимно се използва от Sony. Apple показаха Action Button и всички останаха поразени от лъчите на удоволствието. Изпълнението наистина е добро, но това далеч не е новост за пазара на смартфоните.

Най-новият пример е бутонът Bixby в устройствата на Samsung. Съществува от 2019 г., но не стана веднага толкова полезен, колкото е сега. Първоначално, това беше бутон само за извикване на асистента Bixby. След критики, корейците направиха възможно присвояването на други функции при натискане на този бутон. Сега е удобен, красив и не се различава много от Action Button.

USB-C

Без значение колко силно се съпротивляваше Apple, Lightning трябваше да бъде изоставен завинаги. И за това не трябва да се благодари изобщо на Apple, а на Европейския парламент. Според новите правила, всички продавани в Европейския съюз смартфони, трябва да имат USB-C конектор до началото на 2025 г. Сега iPhone вече го има, макар и с харесваните от Apple нюанси.

А какво да кажем за Android-устройствата? OnePlus 2 беше един от първите, които получиха USB-C през 2015 г. Отне около година на производителите, за да превърнат този конектор в стандарт по подразбиране, какъвто е сега. Въпреки че, конекторът от 2015 г. е по-лош по отношение на скоростта, отколкото в iPhone 15 Pro и 15 Pro Max.

Камера с 5x увеличение

Едно от големите нововъведения в iPhone 15 Pro Max беше обновената телефото камера. Сега може да увеличава не 3x, а 5x. Това е постигнато с помощта на хитрата конструкция на оптиката, която използва принципа на тетрапризмата. Не съвсем същата, но подобна технология имаше и в Huawei P30 Pro през 2019 г. Китайците представиха перископна система, благодарение на която беше постигнато 5-кратно увеличение.

3D видеозапис

Някак си мимоходум се появи функцията за запис на триизмерно видео в iPhone 15 Pro. Въпреки че това може да е една от най-удобните функции на бъдещите очила Vision Pro. Записването на 3D-видео далеч не е иновация на Apple, тъй като подобни технологии бяха представени от HTC през 2011 г. Тайванците произведоха смартфона Evo 3D. Той можеше да прави както триизмерни снимки, така и видеоклипове. Този апарат ги показва директно на екрана. За онези години това наистина предизвикваше уау-ефект.

Сега това няма да се случи. Заснемането на триизмерно видео от страна на iPhone-ите беше внедрено в съкратена форма, тъй като смартфонът няма да може да показва изображението. Какво да правите? Купете си Apple Vision Pro за 200 хиляди гривена през следващата година. В това отношение HTC не само изпревари Купертинци, но и направи фундаментално по-добро потребителско изживяване.

Титаниева рамка

Вместо стомана, новите iPhone използват титаниева сплав. Но в конструкцията няма много титан, тъй като предимно се използва алуминий. Това намали теглото на смартфоните, но също значително пострада и тяхната здравина (в края на краищата стоманата си е стомана). Но дори и това не е изобретение на Apple. През 2017 г. вече беше пуснат смартфон с титаниева рамка — Essential Phone. Този Android-смартфон имаше керамичен гръб, който е по-здрав от стъклото на Apple.

Префокусиране

Друго нововъведение в iPhone 15 Pro е подобрената камера. В допълнение към повишената разделителна способност, устройството се е научило да променя и фокуса на изображението, след неговото запазване в галерията. Функцията всъщност може да бъде полезна в някои сценарии. Но за съжаление, Apple също не е първата тук.

Префокусирането се появи през 2013 г. в Nokia Lumia. HTC One M8 също имаше подобна функционалност, която беше с две камери, точно поради това. Други производители също имаха префокусиране. По нататък ще видим колко добър ще бъде резултатът на iPhone 15 Pro в това направление.


source

Сподели: