септември 15, 2023

Ето колко пари щяхте да имате сега, ако си купувахте акции на Apple вместо iPhone всеки път, когато бъде пуснат нов модел

Още една година, още една нова серия на iPhone..изминахме дълъг път от обявяването на първия iPhone през 2007 година, а Apple представи най-новата серия iPhone 15 преди броени дни.

Докато при голямото представяне през 2007 година Стив Джобс ни каза, че неговият малък телефон ще промени живота ни, последното представяне беше слайдшоу от хора на странни места, които ни разказаха как лекото изменение на функциите на телефона го прави задължителна покупка.

Имаше и необяснима поява на „майката природа“, докато всички чакаха неизбежното съобщение, че от този момент нататък iPhone ще използва USB-C порт.

Остават броени дни до пускането в продажба на iPhone 15 и докато мнозина ще се редят на опашка, за да дадат парите си на Apple, един човек е изчислил колко богати ще бъдете, ако вместо да купувате iPhone при всяко пускане на пазара, просто похарчите парите, за да си закупите акции на Apple.

В X (Twitter) Сумит Бехал каза, че е изчислил колко биха стрували акциите ви на Apple, ако в деня на всяко събитие на Apple си бяхте купували от тях вместо iPhone.

Ако сте от онези, които гледат с копнеж към фондовата борса или цената на биткойна и си казват, че навремето непременно щяха да вложат малко пари в тях, тогава може би ще искате да отвърнете поглед, защото това са адски много пари.

Бехал е изчислил, че за да си купите всеки модел iPhone при пускането му на пазара ще ви струва около 17 000 долара, но ако бяхте вложили тези пари в акции на Apple, в момента щяхте да акции на стойност 367 000 000 долара. Това са 367 милиона долара, ако искате да сте напълно сигурни какво означават всички тези нули.

Цената на акциите на Apple се е повишила драстично от пускането на първия iPhone на пазара, преди Стив Джобс да представи телефона през 2007 година можехте да си купите акции на Apple за малко над 3 долара, а сега ще трябва да платите повече от 175 долара за акция.

Въпреки това, някои хора отбелязаха, че ако всеки път купувахте акции на Apple вместо iPhone, щяхте да останете без телефон, а смартфоните са станали доста важни през годините.

На всичкото отгоре други твърдяха, че ако всички правеха това, тогава акциите на Apple нямаше да са толкова високи, колкото са днес, защото никой нямаше да купува iPhone, което правеше цялата идея безполезна.

От друга страна, ако хората харчеха същото количество за акции на Apple, както за iPhone, тогава цената вероятно щеше да е адски висока, така че, ако някога разполагате с машина на времето и ви се прииска да се сдобиете с богатство, но искате да избегнете хазарта, върнете се назад и инвестирайте в акции на Apple отпреди пускането на iPhone.


source

Сподели: