October 21, 2023

Ето коя опция в ОС Windows 11 силно забавя компютъра

Специалистите от Tom’s Hardware са открили недокументирана функция на Windows 11. Оказва се, че когато е активирано криптирането BitLocker, дисковете работят доста по-бавно, отколкото без него.

BitLocker криптира файловете в устройството, но на теория това не би трябвало да се отрази на четенето и записа, тъй като устройството се отключва при стартиране на системата и достъпът до файловете се осъществява със същата скорост, както и без криптиране. В действителност всичко се оказва по-сложно, което се потвърждава от сравнителните тестове PCMark 10 Storage.

При тестовете е използван компютър с операционна система Windows 11 Pro, процесор Intel Core i9-12900K, 32 GB DDR4 RAM и 4TB SSD диск Samsung 990 Pro. При активиран BitLocker пропускателната способност на устройството е спаднала от 620,3 на 490,6 Мбайт/сек, а латентността е скочила от 40 µs на 51 µs. Скоростта на произволен запис спада още по-драстично – с 45%. Приблизително същите резултати бяха получени и при други бенчмаркове (Crystal Disk Mark, DiskBench, Atto Disk Benchmark).

Едва ли някой ще хареса подобно наистина огромно намаляване на скоростта на работа дори при произволния запис във флаш диска, да не говорим за латентността и другите забавяния.

Tom’s Hardware специално обръща вниманието на потребителите да проверят дали техният SSD поддържа BitLocker криптирането на хардуерно ниво, понеже в този случай забавянето на флаш диска е незначително. Това става по следния начин: стартирайте CMD като администратор) и след това въведете командата manage-bde -status в командния ред:

Тук са важни две полета: Conversion Status и Encryption Method. Полето Conversion Status ще ви покаже дали изобщо имате активирано криптиране, а полето Encryption Method (Метод на криптиране) ще ви покаже дали става въпрос за хардуерно или софтуерно криптиране. Ако в метода е записано „XTS-AES„, както на снимката по-горе, това означава, че е софтуерен BitLocker. Ако е написано Hardware Encryption (Хардуерно криптиране), то имате хардуерно криптиране.

Но това не е толкова важно. За компютърните ентусиасти, които искат максимална производителност, ситуацията може да бъде дори още по-лоша. Не всички SSD дискове имат поддръжка на хардуерно криптиране, но дори и да я имате, ако не предприемете специални действия, за да я включите преди инсталирането на Windows 11, вероятно ще получите влошена производителност на паметта. Силно подозираме, че всеки, който е тръгнал да купува флаш диск като Samsung 990 Pro – или дори предишното поколение Samsung 980 Pro – не го е купил с намерението да се откаже от 20% или повече от максималната производителност. Но точно това се случва.

Лошата новина е, че Microsoft по подразбиране включва софтуерното криптиране на диска, дори и той да си има хардуерно. Това се практикува от софтуерния гигант още от 2016 година с излизането на Windows 8.1 Pro и Windows Server 2012 R2. И също като при тях обикновения Windows 11 Hpome, а не Pro, няма софтуерен BitLocker и под нейното управление компютрите работят осезателно по-бързо.

Tom’s Hardware допълва, че изключването на криптирането на дисковете е елементарно – просто спирате работата на BitLocker и изчаквате известно време за декриптиране на дяловете. От друга страна включването на хардуерното криптиране изисква сложна намеса с системния регистър, като няма гаранция, че ще се получи. Съветът е преинсталиране с включването на хардуерния BitLocker преди началото на процеса.

Резултатът е, че Microsoft предлага на потребителите труден избор: да използват BitLocker, за да защитят файловете си, или да се наслаждават на високата скорост на диска (която оказва голямо влияние върху бързината на зареждане и работа на операционната система и инсталираните програми и игри).


source

Сподели: