October 6, 2023

Ето от каква честота на опресняване на екрана на смартфона се нуждае средният потребител

Само преди няколко години дори смартфоните от най-високата ценова категория бяха оборудвани с матрици с честота на опресняване от 60 Hz. В линията iPhone първите матрици с честота на опресняване се появиха едва през 2021 г. Същевременно, основните версии продължават да бъдат оборудвани с екрани на 60 Hz.

Какво представлява честотата на опресняване?

Този параметър показва колко пъти изображението на дисплея се обновява в секунда. За повечето задачи честотата от 60 Hz е напълно достатъчна, така че дори и днес е трудно да се нарекат такива смартфони остарели.

Какви са предимствата от по-високия показател и кога е важен?

По-бързото опресняване на картината е особено забележимо в динамичните игри —- при минимално забавяне. Да, разлики има —- прозорците се отварят почти моментално, информацията се превърта по-бързо и т.н. Освен това, очите са забележимо по-малко уморени, особено при използване на тъмна тема.

Днес матрици на 90 Hz могат да бъдат намерени дори в бюджетните версии на Android-смартфоните, това все още не се практикува от Apple. Панели с по-висока честота вече се използват във флагманите, независимо от платформата. Причините са очевидни —- самата матрица е по-скъпа и изисква по-мощен хардуер.

Какви са недостатъците на високата честота на опресняване на екрана в смартфона?

Основният недостатък на високата честота на опресняване е в повишеното натоварване на батерията. За да решат проблема, много производители правят този параметър адаптивен —- потребителят получава възможност да го увеличи по време на игра и при нормална употреба да го намали до минималната му стойност. Вторият минус бе споменат по-горе —- такива устройства са по-скъпи.


source

Сподели: