September 30, 2023

Живо+неживо: учени създадох лек и много здрав материал от стъкло и ДНК

Учени от Колумбийския университет, Университета на Кънектикът и Националната енергийна лаборатория на САЩ (DOE) в Брукхейвън успешно са синтезирали чист вид стъкло и са покрили с него специализирани ДНК частици. Полученият материал се оказал не само по-здрав от стоманата, но и невероятно лек. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell Reports Physical Science .

ДНК е не само градивният елемент на живота. Нейните свойства са вдъхновили много експерименти в областта на материалознанието. Напоследък учените започнаха да използват ДНК като „оригами“, сглобявайки наноструктури от ДНК молекули, които могат „самостоятелно да се сглобяват“. След това тези структури се комбинират, за да образуват големи решетки.

Една от ключовите стъпки в процеса на създаване на новия материал е покриването на ДНК скелетата с тънък слой стъкло, което прави крайния материал свръхлек. В такъв малък мащаб стъклото е устойчиво на дефекти, осигурявайки здравина, която рядко се наблюдава при големите стъклени образци.

Учените използват техника, наречена наноиндентация, за да определят здравината на новия материал. В резултат на това стъклената ДНК рамка е четири пъти по-здрава от стоманата при пет пъти по-малка плътност!

Подобен напредък в областта на материалознанието открива нови перспективи. Екипът планира да изследва други материали, като например карбидна керамика, за да създаде в бъдеще още по-здрави материали.

Майкълсън, главният изследовател по проекта, вече е постигнал много в кариерата си и очаква с нетърпение следващите етапи на своите изследвания.


source

Сподели: