април 27, 2024

Забравете за милиардите години: учените създават диаманти само за 150 минути

Новата технология на Южна Корея може да срине пазара за диаманти.

Южнокорейски учени успяха да направят голям пробив в синтеза на изкуствени диаманти. Те са разработили иновативен метод, който значително опростява и ускорява целия процес на създаване на тези скъпоценни камъни. За разлика от традиционните технологии за производство на синтетични диаманти, които изискват условия на изключително високо налягане, новият метод позволява синтез при стандартно атмосферно налягане. Единственото необходимо условие е да се поддържа висока температура от около 1025°C.

Това откритие има голям потенциал за намаляване на разходите и увеличаване на мащаба на промишленото производство на изкуствени диаманти. Те намират все по-широко приложение във високотехнологичните индустрии. Като елиминира необходимостта от сложно и скъпо оборудване за създаване на условия на свръхвисоко налягане, разработката на южнокорейските учени може да доведе до революция в индустрията за синтез на диаманти.

Използвайки смес от течни метали като галий, желязо, никел и силиций, учените са успели да получат непрекъсната диамантена лента само за 150 минути. Методът се базира на факта, че въглеродните атоми от метана се вграждат в разтопения метал и служат като „семена“ за диамантите. Първите диамантени кристали се появяват още 15 минути след началото на процеса.

Този подход би могъл радикално да промени производството на диамантите, които се използват широко в промишлеността, електрониката. И дори в квантовите компютри. Обикновено създаването на синтетични диаманти отнема няколко дни и изисква много по-голямо налягане.

Изследователите от Института за фундаментални науки смятат, че процесът може да бъде мащабиран и подобрен. Това може да стане чрез редица модификации, които да увеличат площта, на която се отглеждат диамантите. Новият метод открива възможност за използване и на други течни метали и може значително да ускори производството на диаманти върху различни повърхности.

source

Сподели: