септември 21, 2023

Защо служителите на Apple Store във Франция се канят да стачкуват в деня на представянето на iPhone 15?

Синдикатите, представляващи служителите на Apple Store във Франция, призоваха за национална стачка в петък и събота, която съвпада със старта на продажбите на новия iPhone 15. За това пише Bloomberg.

Защо служителите на Apple Store във Франция ще стачкуват в петък и събота?

Като част от годишните преговори за заплати, група синдикати, която включва CGT, Unsa, CFDT и CFTC, настоява за 7% увеличение на заплатите за всички работници, за да компенсира инфлацията.

Синдикатите заявиха в изявление, че компанията не е съгласна с техните условия. Но Apple France е предложил увеличение на заплатите с 4,5%.

Добавя се, че стачката ще се проведе под различни форми в 20 магазина на Apple във Франция, като някои служители ще спрат работа само за един час. Очаква се демонстрация в петък пред Парижката опера, съобщиха синдикатите.

Какви са останалите искания от синдикатите към Apple Store във Франция?

Според френското издание Liberation, във Франция много частни предприятия са задължени по закон да преразглеждат заплатите на служителите си всяка година. Профсъюзите също така искат да сложат край на замразеното наемане на служители в Apple Store и да постигнат по-голямо равенство, когато става дума за корпоративни ползи за служителите, независимо от тяхната длъжност.

Говорител на CGT каза пред Liberation, че до „три четвърти от френските магазини на Apple“ може да стачкуват в петък, 22 септември — деня, в който iPhone 15 и най-новите модели Apple Watch ще бъдат пуснати в продажба. Стачката ще продължи и в събота, 23 септември.

За какво трябва да внимават клиентите при пазаруването в дните на стачката?

Демонстрацията, по-специално, ще се проведе в известния Apple Store – Opera Paris. Говорителят на CFDT Албин Волфов е казал пред Liberation, че докато клиентите няма да бъдат възпрепятствани при пазаруването в магазина, демонстрацията ще бъде шумна и онези, които искат да закупят най-новия iPhone, ще трябва да бъдат търпеливи и подготвени за по-дълго чакане.


source

Сподели: