септември 13, 2023

Защо смартфоните, базирани на процесорите Mediatek Dimensity 9300, не са за предпочитане?

Най-големият производител на мобилни процесори MediaTek пуска нов флагмански чипсет за смартфони всяка година и компанията вече се очаква да представи Dimensity 9300 през четвъртото тримесечие на 2023 г. Изглежда обаче, че този авангарден чип може да има и повишено разсейване на топлина, което ще му попречи да разкрие пълния си потенциал.

Защо да избягваме чипа Mediatek Dimensity 9300?

В статията за Android Headlines, опитният разпространител на информация Evan Blass заяви, че Dimensity 9300 е „буквално твърде горещ, за да работи на обявените честоти“.

Blass твърди, че проблемът се дължи на еклектичния дизайн на чипсета. Смята се, че чипът ще има четири тежки Cortex-X4 ядра и четири средни Cortex-A720 ядра. Тази основна конфигурация на ядрата би била по-подходяща за лаптоп, отколкото за смартфон.

Как да се избегне проблема?

Лийкърът предполага, че за да избегне проблеми, MediaTek може или да забави скоростта на чипа, за да поддържа нещата хладни, или да предложи на клиентите алтернативни чипове. Разбира се, последният подход няма да удовлетвори много марки, които искат изцяло нов флагмански чипсет.

MediaTek може също да работи с партньори за фина настройка на производителността, ако Dimensity 9300 работи по-горещо от обикновено. Това няма да е първият път, когато виждаме OEM производители да настройват софтуера, имайки предвид времето за работа на батерията и/или нагряването.

Какви практики за справяне използват другите производители?

Например, OPPO обикновено използва в своите флагмански телефони по-скромни честоти по подразбиране, в сравнение с телефоните на конкурентите. По-радикален подход видяхме и от OnePlus, тъй като OnePlus 9 Pro потисна широк набор от популярни програми по подразбиране. На тези приложения беше разрешено да работят само с малките процесорни ядра, докато на по-малко известните програми и приложения беше разрешено да работят на по-големи процесорни ядра. Прегряването обаче все още ще продължи да бъде проблем в режим на производителност или с отделни приложения.

Чиповете на MediaTek постигнаха значителен напредък през последните няколко години и са единствената реална алтернатива на серията Snapdragon на Qualcomm в сегмента на Android-смартфоните от висок клас. През 2020 г. Mediatek изпревари Qualcomm и стана най-големият производител на мобилни процесори.


source

Сподели: