септември 12, 2023

Защо WhatsApp е съвместим и с други месинджъри?

Изглежда, че WhatsApp работи върху внедряването на междуплатформени съобщения. Пише The Verge.

Какво намеква за мултиплатформената функционалност на WhatsApp?

През август беше съобщено, че WhatsApp тества внедряването на стикери, генерирани от AI въз основа на текстово описание, подобно на Midjoureny или DALL-E на OpenAI.

Вчера, 10 септември, беше пусната бета-версията 2.23.19.8 за Android. В нея се забелязва нов екран — “Парти чатове“. Все още не е достъпен за потребителите, но името му обаче подсказва, че това вероятно е първата стъпка към междуплатформената съвместимост с други месинджъри.

Защо това е интересно?

Бета-версията идва само дни след като Европейската комисия потвърди, че компанията-майка на WhatsApp, Meta, отговаря на определението за „гейткипър“ съгласно Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС. Тази категория включва компании, чиито услуги имат повече от 45 милиона активни местни потребители, оборот от над 7,5 милиарда евро през последните три финансови години и пазарна капитализация от над 75 милиарда евро.

Законът изисква платформи като WhatsApp да позволяват на потребителите да взаимодействат със страничните приложения за съобщения до март 2024 г. И също така, че “гейткипърите“ позволяват на потребителите да премахват предварително инсталираните приложения или да използват алтернативни магазини.

Какво ще се случи след това?

Meta и Microsoft планират да създадат свои собствени магазини за мобилни приложения. В момента Европейската комисия проучва дали iMessage на Apple и търсачката Bing и браузърът Edge на Microsoft отговарят на новата регулация.


source

Сподели: