October 6, 2023

Изобретен е електронен сензор с размер на молекула

Пиезорезисторите се използват за регистриране на вибрациите: те помагат на смартфоните да отчитат стъпките, а на автомобилите своевременно да задействат въздушните възглавници. Те са необходими и в медицината, авиацията и космонавтиката. Австралийски изследователи са разработили по-ефективна версия на този сензор, чийто размер е 500 000 пъти по-малък от дебелината на човешкия косъм.

„Тъй като нашите сензори са с размерите на молекула, те могат да се използват за откриване на други химични или биологични молекули, като протеини и ензими, което би могло да доведе до революция в диагностиката на заболяванията“, казва Надим Даруиш от университета Къртин, един от изследователите.

Той и колегите му са създали нов тип пиезорезистор, който е миниатюрен и с по-голяма чувствителност. Той е направен от една молекула булвален, която под механичен натиск придобива нова форма, променяйки движението на електрическия ток. Тези нови форми се наричат изомери. Сега те за първи път се използват в пиезорезисторите, съобщава Science Daily.

Предимството на новия тип сензор е, че той може да разпознава по електрически път промяната във формата на молекулата на булвален по промяната на нейната електропроводимост с период от 1 ms. Това са първите пиезорезистори с такива възможности и създадени по такава технология.

Според изобретателите новият тип пиезорезистор ще открие съвсем нови възможности за химически и биологични сензори, интерфейси човек-машина и медицинска електроника.


source

Сподели: