април 23, 2024

Изследване: повечето от половината руснаци могат да минат без смартфон

Но не всички са готови да го заменят с обикновен телефон с бутони.

Общоруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) публикува резултатите от проучване сред руснаците относно използването на смартфони. Оказа се, че 58% от анкетираните са готови да не мислят за пропуснати известия и да прекарват времето си без смартфони.

Една четвърт от анкетираните, напротив, изпитват дискомфорт, когато останат дълго време без смартфон (26%). Други 14% от руснаците не се замислят за подобни проблеми – това е делът на „неизползващите“ смартфони в тази страна. Най-често това са най-активните зрители на телевизия (73%).

Основната функция на смартфона според руските потребители (86% от групата) е комуникацията с приятели и роднини (62%). Четирима от всеки 10 използват смартфона за решаване на образователни или работни задачи (41%) и за четене на новини (39%). Малко по-малко хора прелистват каналите на социалните мрежи (32%), правят онлайн покупки (31%) и гледат видеоклипове, филми и телевизионни сериали (30%).

Всеки трети потребител на смартфон заявява, че би могъл да се откаже напълно от него в полза на телефон с бутони (34%). Две трети от потребителите на смартфони не са готови за тази стъпка (66 %).

Колкото по-голяма е отдалечеността от мегаполисите, толкова по-слабо е убеждението в незаменимостта на смартфоните. В Москва и Санкт Петербург 21% от потребителите декларират готовност да преминат към телефон с бутони. В градовете с милион жители – 27%, а в селата броят им достига немалките 40%.

source

Сподели: