November 2, 2023

Изтекоха плановете на AMD по отношение на мобилните процесори

В свободен достъп бяха публикувани плановете на AMD за излизането на нейните нови мобилни процесори. Те бяха споделени от YouTube канала Moore’s Law is Dead, който се утвърди като надежден източник. Според предоставената информация през следващите две години топ решенията на AMD за преносими компютри ще използват архитектурата Zen 5 и 4nm технологичен процес.

Новите процесори ще бъдат APU Strix Point. В тях компанията ще комбинира 12 ядра със архитектура Zen 5, а някои източници посочват комбинация от четири Zen 5 и осем Zen 5c, интегрирана графика от по-новото поколение RDNA 3.5 и нов блок за ускоряване на операциите с изкуствен интелект. Тези чипове са наследници на сегашните APU Phoenix и ще дебютират ориентировъчно в средата на 2024 г.

През 2025 г. ще се появят процесорите Fire Range за топ геймърските лаптопи. Те ще имат до 16 Zen 5 ядра, а някои модели ще могат да се похвалят с допълнителен L3 кеш благодарение на технологията 3D V-Cache. Между другото, такива решения има и във фамилията Dragon Range (Ryzen 9 7945HX3D).

Процесорите AMD Strix Halo също са планирани да излязат на пазара през 2025 г. Характерна особеност на тези чипове ще бъде мощният графичен блок с архитектура RDNA 3.5 – топ моделите ще имат едновременно 40 изчислителни блока. Освен това чиповете ще са оборудвани с до 16 ядра Zen 5 и нов блок за ускоряване на алгоритмите за изкуствен интелект.


source

Сподели: