юли 12, 2023

ИИ-ускорителите осигуряват на NVIDIA до 55% от приходите – на AMD само 2-3%

NVIDIA ще публикува отчет за резултатите от следващото фискално тримесечие едва на 23 август, но това не пречи на индустриалните анализатори да изграждат своите прогнози още сега. Според представители на Morgan Stanley, компанията ще бъде една от малкото на пазара, способни да надминат очакванията на анализаторите по отношение на приходите за текущата година. Експертите на Goldman Sachs вярват, че през следващите три години посоката на AI ще позволи на NVIDIA да спечели внушителните 90 милиарда долара.

За сравнение, през последната фискална година NVIDIA е спечелила 15 милиарда долара от сървърни и мрежови компоненти, така че дори ако споменатите в прогнозата 90 милиарда долара се разпределят за три години, увеличението на приходите ѝ в сървърния сегмент може да се окаже многократно. От споменатите 90 милиарда долара, приблизително 85 милиарда долара се падат на сегмента на обучаемите системи с изкуствен интелект, от които 11 милиарда долара ще дойдат от китайските клиенти на NVIDIA, които дори и в условията на по-строги санкции от страна на САЩ няма да останат незабелязани от компанията под една или друга форма. Експертите на Goldman Sachs определиха целевата цена на акциите на NVIDIA на стойност $495, което е със 17,4% повече от текущото.

Анализаторите от Morgan Stanley са малко по-смели в прогнозите си, като споменават $500 за акция като границата, към която трябва да се стремят ценните книжа на NVIDIA. Според експертите, техните собствени източници от време на време съобщават за появата на нови клиенти на компанията в посока компоненти за AI-системите. Според анализаторите на Morgan Stanley, в момента до 55% от приходите на NVIDIA се формират от компонентите за AI-системите, докато цифрата в AMD едва ли ще надхвърли 2-3%. През следващите години, според експертите, NVIDIA ще успее да запази доминиращата си позиция в сегмента на системите с изкуствен интелект. По пътя се отбелязва, че през следващите пет години TSMC ще обслужва повече от 90% от пазара на контрактните услуги по производството на компоненти за тези системи.


source

Сподели: