май 11, 2024

Индийски лекар е извършил над 30 сложни операции с Apple Vision Pro

Все още не е ясно доколко успешен продукт са очилата за смесена реалност Vision Pro за Apple. Въпреки това, първият „пространствен компютър“ на компанията явно е привлякъл вниманието на здравните работници и се е оказал полезен за хирурзите по целия свят.

Firstpost съобщава за случай на индийски лекар, който е използвал Vision Pro за извършването на над 30 сложни операции, откакто това устройство беше пуснато на пазара в началото на февруари.

Д-р Р. Партасарати е хирургичен гастроентеролог и главен оперативен директор на GEM Hospitals. Базиран в Ченай, Индия, той обяснява, че очилата осигуряват предаване на данни в реално време без забавяне.

„Vision Pro предлагат подобрена визия и свързаност с реалния свят, като позволява на хирурзите да преглеждат едновременно кадри от лапароскопски операции, както и компютърни томографи. Устройството позволява и детайлно изследване на вътрешните органи, с възможност за увеличаване на изгледите до размера на стена.“

споделя той

Лекарят сподели и как Vision Pro позволява бърз достъп за търсене на други експертни мнения по време на операция и дори преподаване чрез FaceTime. Докато традиционните хирургически монитори са ограничени, очилата на Apple могат да помогнат на хирурзите да държат отворени няколко раздела и да преглеждат различни данни, включително компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс едновременно.

Интересното при използването на Apple Vision Pro в областта на здравеопазването е, че първата операция, подпомогната с това устройство е от началото на март и бързо се разпространява в медицинската общност.

По това време хирурзи във Великобритания проведоха процедура със софтуера eXeX. Тази комбинация позволи стрийминг на данни в реално време, подпомогна хирургическата подготовка и помогна при избора на инструменти. Чрез потенциалното намаляване на човешките грешки и повишаване на увереността на хирурзите тази технология може да доведе до революция в операциите на гръбначния стълб.

При това положение все още очакваме международно разпространение на Vision Pro. Понастоящем лекарите могат да извършват операции с Apple Vision Pro само след като го закупят в САЩ. Има слухове, че този пространствен компютър може да се бъде пуснат в Канада, Обединеното кралство, Китай и други страни през следващите месеци.

В публикацията от Reddit по-долу можете да видите кратък видеоклип, в който Vision Prо се използва по време на действителна хирургическа процедура.

source

Сподели: