юли 6, 2023

Индия до 18 месеца възнамерява да започне производство на полупроводници

Американската компания Micron Technology успя да стане първият производител на полупроводникови продукти, чието предприятие ще се появи на територията на Индия. Според местните власти строителството ще започне още следващия месец, а до края на 2024 г. заводът на Micron в Гуджарат вече ще може да произведе първите си продукти. В същото време сред кандидатите за субсидии от властите в страната се открояват двама претендента.

В контекста на изявленията на индийския министър на електрониката и информационните технологии Ашвини Вайшнау (Ashwini Vaishnaw), цитирани от Financial Times, е трудно да се прецени дали Micron Technology е сред фаворитите по отношение на субсидиите за общо 10 милиарда долара, но този проект на организацията в Индия производството на чипове с памет и твърдотелни дискове ще се ползва с подкрепата на държавата. Според министъра индийското правителство също работи активно за оказване на помощ на доставчиците на компоненти и материали, без чиято дейност ще бъде невъзможно да се организира производството на чипове.

Проектът на Micron на стойност 2,75 милиарда долара може да бъде най-бързият в историята на света от гледна точка на пускането на такова производствено съоръжение без предварителен опит на конкретната територия. В Индия към момента производство на микросхеми все още не е създавано и осемнадесетте месеца, определени за изпълнението на проекта на Micron, са много кратък период от време.

Както знаете, неотдавна индийските власти преразгледаха изискванията към кандидатите за субсидии за изграждането на предприятия за производство на микрочипове в страната. Сега, вместо предишните 28nm, е разрешено да се използва 40nm технология или по-груба. Според индийския министър в момента властите преговарят с около 14 кандидати, сред които се открояват двама фаворити с всички шансове да получат субсидии. Не се уточнява дали сред тях са индийският конгломерат Vedanta и тайванският Foxconn, но първият каза, че той и партньорът му се опитват да приспособят параметрите на вероятното си съвместно предприятие към новите изисквания на индийските власти.

Според индийския министър, страната разполага с персонал от повече от 50 000 разработчици на чипове и “практически всеки сложен процесор в света“ вече е преминал етапа на разработка от местните специалисти. „Екосистемата вече е налице и изграждането на завод е следващата стъпка, върху която се фокусираме, а споразумението с Micron е голяма победа“ — резюмира чиновникът.


source

Сподели: