май 15, 2024

Интересна идея: новите интелигентни нашийници могат да прогнозират земетресенията въз основа на поведението на животните

Как „шестото чувство“ на домашните любимци може да направи живота ни по-безопасен?

Системите за проследяване на здравето набират популярност не само сред хората, но и сред техните домашни любимци. Интелигентните нашийници помагат за намирането на домашните любимци и предоставят полезни данни за здравословното им състояние, като например сърдечната дейност, температурата и изпитваната болка.

Създателите на биометричния нашийник PetPace, първоначално предназначен за мониторинг на здравето на кучетата с цел ранно откриване на заболявания, обаче виждат своя продукт като много по-полезен и всеобхватен инструмент. Те смятат, че данните, събрани от нашийниците, имат потенциал да подобрят краткосрочното прогнозиране за разпознаването на земетресения.

Асаф Даган, главен учен и съосновател на PetPace, обяснява визията на компанията в интервю за ABC News по следния начин:

„Идеята е, че ако следите поведението и нивата на тревожност на животните, след това, използвайки изкуствен интелект и усъвършенствани модели за машинно обучение, можете да свържете тези данни с геофизичните данни за земетресения с различен магнитуд.“

Известно е, че животните се държат необичайно преди природните бедствия. Многобройни проучвания показват, че кучетата изпитват високи нива на стрес и тревожност преди земетресения.

Въпреки че няма категорични доказателства, че животните могат да предсказват земетресенията, документирани са многобройни случаи, при които поведението на мравки, плъхове, ласки, змии, многоножки и други животни наистина е прогнозирало трусове в земната кора.

PetPace, основана през 2012 г., в момента провежда проучване с кучета в сеизмично активна зона в град Лима, Перу. Ако всички кучета в проучването покажат последователна реакция на земетресенията, вероятно алгоритъм с изкуствен интелект би могъл да открие модел, показващ предстоящо земетресение.

В случаите на земетресения дори и малко количество предварително известяване може да осигури критично време за подготовка и спасяване на човешки живот. Така че разработването на ефективни системи за прогнозиране на земетресения въз основа на поведението на животните е много обещаващо предизвикателство, което може значително да намали рисковете за цялото човечество.

source

Сподели: