September 20, 2023

Интересът към iPhone 15 е много по-голям от този към iPhone 14 – Apple отчита 10-12% повече предварителни поръчки

Търсенето на смартфони от новата серия iPhone 15 през периода на предварителните поръчки се е увеличило с 10-12% в сравнение със същия период на миналата година, според аналитичната компания Wedbush. Особено популярни са по-скъпите модели iPhone 15 Pro и 15 Pro Max, което може да се окаже сериозен стимул за увеличаване на средната цена на смартфоните на Apple до около 925 долара.

Според доклад на анализатори от Wedbush предварителните поръчки за iPhone 15 са надхвърлили миналогодишните за iPhone 14 с 10-12%. Тук обаче е важно да се отбележи, че само Apple разполага с точните данни, докато анализаторите използват различни методи за оценка, за да определят приблизителния обем на продажбите, включително сканиране на електронните касови бележки на клиентите.

Струва си да се отбележи, че най-скъпите модели от серията – iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max са особено популярни в САЩ, Китай, Индия и някои европейски страни. Това се отразява положително на средната продажна цена (ASP), която според прогнозите на анализаторите може да достигне 925 долара за новите iPhone-и, което е със 100 долара повече от показателите за последните 12-15 месеца. Интересно в случая е, че у нас началната цена новите смартфони е малко по-ниска отколкото тази на моделите от серията iPhone 14 през миналата година.

Експертите отбелязват, че увеличаването на сроковете за доставка на моделите iPhone 15 Pro и Pro Max е още едно доказателство за голямото търсене. Сроковете за доставка вече са се удължили до края на октомври или началото на ноември, докато първите купувачи ще получат новите смартфони при старта на продажбите, който е насрочен за този петък – 22 септември.

Анализаторите отбелязват, че търсенето на новия iPhone в Индия е нараснало с 25% на годишна база, което се дължи на нарастващата средна класа в страната. В Китай също продължава да се наблюдава силен интерес към продуктите на Apple, въпреки неотдавнашната забрана за китайските държавни служители да използват смартфони на Apple за служебни цели.

Анализаторът Даниел Айвс подчертава, че настоящият момент е много благоприятен за обновяване на устройствата за много потребители. Според него циклите на обновяване на смартфоните вече достигат до 4 години, което е чудесна възможност за Apple, тъй като около 250 милиона собственици на iPhone по света са в „правилния момент“ да си купят ново устройство. Това би могло допълнително да стимулира продажбите през настоящия цикъл, въпреки нарастващия скептицизъм на анализаторите относно способността на Apple да запази пазарния си дял в Китай.


source

Сподели: