юни 30, 2023

Иран най-накрая призна, че техният „квантов процесор“ всъщност изобщо не е квантов

Неотдавна обявеният и много бързо развенчан „квантов процесор“ на Иран сега е придружен от официално изявление по повода. От заместник-ректора по научните изследвания на университета „Имам Хомейни“.

Представянето на FPGA платката на споменатата конференция разпространи в медийното пространство на страната този фалшив манталитет, че споменатата платка е квантов процесор, което не беше така.

Преди известно време иранският Университет за морски науки и технологии „Имам Хомейни“ представи така наречения „първи продукт на алгоритъма за квантова обработка“. Разбира се, цялата технологична и научна общност скочи, за да обясни, че всъщност става дума за платка за разработчици, която струва 600 долара и може да се купи от Амазон.

Платката се оказа SoC ZedBoard Zynq-7000 

Истинската ѝ спецификация далеч не е достатъчна, за да захранва квантов процесор. Представете си, че боравите с кюбити само с 256 GB място за съхранение, 512 MB DDR3 RAM и само с двуядрен процесор ARM Cortex-A9.

Със съкрушителната тежест на медиите, която сега се стовари върху тях, страната трябваше да направи пълен обрат в съобщението.

В него обаче ясно се казва, че „принципът на проблема на предложения алгоритъм, свързан със смущенията на системите за позициониране на надводни кораби, е важен и одобрен за насърчаване на морската сигурност“.

Така че, въпреки че показаното изобщо не се оказа това, което Иран заяви, че е, те се гордеят с него.

Това, което дразни хората, е, че със сигурност някой в университета е имал представа как трябва да изглежда един квантов процесор. Докато иранският контраадмирал Хабибола Саяри, заместник-координатор на армията на Ислямската република (и бивш командващ на военноморските сили), гледаше с радост, държейки гордо в ръцете си така наречения квантов процесор, някой, в някоя лаборатория в университета, се е пръснал от смях. 


source

Сподели: