май 9, 2024

Искате ли да закупите спрян от експлоатация суперкомпютър? Сега имате шанс

Американската администрация за общи услуги (GSA) продава на търг изведен от експлоатация суперкомпютър. Той е с производителност 5,34 петафлопа и съдържа 8064 чипа Intel Xeon. Въпреки че началната цена е само $2500, при наддаването тя вече надхвърли $280 хил.

Суперкомпютърът Cheyenne е работил в компютърния център NCAR-Wyoming от януари 2017 г. до декември 2023 г. При въвеждането му в експлоатация той е бил 20-ият най-мощен компютър в света.
Компютърът разполага с 8064 процесора Intel Xeon E5-2697v4 с по 18 ядра, работещи на честота до 3,6 GHz, и TDP от 145 W. Това са общо 145 152 изчислителни ядра, комбинирани с 313 344 GB оперативна памет тип DDR4-2400. Въпреки това GSA предупреждава, че през 7-те години на експлоатация „приблизително 1% от възлите са претърпели повреда. Главно заради DIMM модулите с корекция на грешките, които няма да бъдат коригирани“.

Има и няколко други немаловажни фактора, които също трябва да се вземат предвид. На първо място, той не се доставя с необходимите оптични и CAT5/6 кабели. Това няма как да не доведе до допълнителни разходи. Освен това организаторите на търга предупреждават за осигуряване на безопасността при транспортирането.

„Преместването на тази система изисква участието на професионална транспортна компания. Поради значителното тегло на стелажите са необходими опитни превозвачи с подходящо професионално оборудване за безопасност, за да се гарантира безопасното боравене. Купувачът поема отговорността за преместването на стелажите от обекта до камионите, като използва собствено оборудване“.

Системата за водно охлаждане също е отстранена от компютъра. Изглежда, че е имала някои проблеми „поради дефектни бързи връзки, които са причинявали пръски вода“. Въпреки това, тя идва с малко използваната охлаждаща течност PGW. Така че суперкомпютърът ще се нуждае от ремонт, за да заработи

source

Сподели: