October 17, 2023

Исторически ден за Xiaomi – ръководителят на компанията обяви операционната система Xiaomi HyperOS, която ще замени MIUI

Главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун официално анонсира новата операционна система Xiaomi HyperOS. Според появилата се в уеб пространството неофициална информация новата ОС HyperOS на Xiaomi ще замени култовата фирмена среда MIUI.

„Днешният ден е исторически момент. След години екипна работа нашата нова операционна система Xiaomi HyperOS ще дебютира официално в серията Xiaomi 14“, написа топ мениджърът в Х (бившата Twitter).

Съответно първите смартфони, работещи с HyperOS, ще бъдат Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Pro, като по-късно новата операционна система ще замени изцяло MIUI. Очаква се премиерата на линията Xiaomi 14 да се състои на 27-ми октомври.

След около час в социалната мрежа Weibo се появи съобщение, в което топ мениджърът коментира новата операционна система и, най-важното, показа първия смартфон с нея – на снимката Лей Джун държи в ръката си Xiaomi 14.

HyperOS е създадена на базата на Android, но е значително подобрена. Тя е адаптирана за „десетки милиарди“ различни устройства. С други думи, Xiaomi наистина е тръгнала по пътя на Huawei и нейната HarmonyOS.

„От днес постепенно ще се сбогуваме с MIUI! Благодарим на всички приятели, които подкрепят MIUI. Фирмената среда MIUI ще остане завинаги в спомените ни“, заключи Лей Джун.

Така че слуховете се оказаха верни: Xiaomi наистина ще се откаже от MIUI в близко бъдеще. Все още обаче не е ясно дали този план е глобален, или се отнася само за китайския пазар.


source

Сподели: