септември 11, 2023

И акциите на Qualcomm паднаха заради китайската забрана на iPhone за държавните служители

Представянето от Huawei на смартфоните от серията Mate 60, което показа способността на Китай да заобикаля санкциите на САЩ, и въвеждането от страна на китайските власти на забрана за използването на iPhone на Apple от официални лица и държавните служители доведе до спад на цената на акциите на Qualcomm със 7,2% до 106,40 долара за една акция. Това е най-големият спад от един месец насам.

Bloomberg уточнява, че базираната в САЩ компания Qualcomm Inc. остава най-големият производител и доставчик на чипове за смартфони в света. В случая с продуктите на Apple тя доставя на iPhone необходимите модеми, така че загубата дори на част от китайския пазар за продуктите на компанията от Купертино може да доведе до големи загуби за Qualcomm.

От друга страна, този американски производител съвсем законно доставя чипове за смартфони на китайската компания Huawei Technologies, тъй като износът на компоненти, свързани с 4G мрежи, все още не е ограничен от американските разпоредби за контрол на износа. А фактът, че Huawei е започнала производство на свои собствени чипове, може да повлияе на доставките на Qualcomm. Но това, което е още по-страшно за американския производител, е, че някои американски парламентаристи наскоро призоваха за пълно прекратяване на износа на американски технологии за Huawei. Като цяло КНР, заедно с Хонконг, осигурява около две трети от приходите на тази  компания, а повишените рискове в този географски район очаквано разтревожиха инвеститорите на Qualcomm.


source

Сподели: