май 8, 2024

Какви сензори има в камерата на новия iPad Pro? LiDAR, какво друго?

Представените наскоро модели iPad Pro с OLED екрани имат разширен набор от сензори. Освен камерата и светкавицата, в основния фотомодул се намират още три компонента с различно предназначение.

Най-големият сензор е камера, която прави 12-мегапикселови снимки и 4K видео. Той поддържа заснемане на ултрашироки изображения и ProRes видео, подходящо за професионално редактиране. В предишните три поколения iPad Pro основната камера беше двойна, но сега е единична.

Светлият компонент е светкавица с покритие, което разсейва и омекотява блясъка, така че да е по-равномерен и да не се отразява на заснетото изображение. Тя е адаптивна, което означава, че нивото на яркост зависи от условията на околната светлина и режима на снимане. Можете да я използвате дори за заснемане на документи и отпечатани снимки. В този случай камерата прави няколко последователни снимки с различни настройки и при различна яркост на светкавицата. След това съединява файловете в един кадър без просветвания и сенки и с високо ниво на детайлност.

Голямото черно петно под окото на камерата крие LiDAR. Това е сензор, който определя дълбочината на обектите. Тя ги сканира, като изгражда в паметта 3D копие на околното пространство. Той е необходим за приложенията и игрите с допълнена реалност.

Под светкавицата се вижда метална мрежичка, зад която е скрит един от микрофоните. Не знаем колко са микрофоните, но от разглобяването на iFixit знаем, че предишният модел iPad Pro имаше цели пет микрофона на различни места, за да улавя по-добре звука, да го прави триизмерен на записите и да осигурява потискане на шума при гласовата и видео комуникацията.

Над светкавицата е разположен сензорът за осветеност. Той е необходим за автоматичното регулиране на яркостта на екрана в зависимост от околната светлина. По този начин на улицата през деня или в стая с ярка светлина екранът свети по-ярко, а вечер и в полумрак става по-тъмен и не вреди на вашето зрение. Той се използва и от светкавицата за определяне на оптималната яркост, която трябва да се използва при правене на снимките и видеоклиповете, за да се запази естествеността на изображението. Същият сензор се намира до предната камера, а когато са в двойка, те работят по-точно и позволяват по-плавно регулиране на яркостта на екрана. В по-ранните модели iPad Pro има само един такъв модул в предната част на корпуса.

Таблетът очевидно има и други сензори, които се активират от камерата. Като например акселерометъра и жироскопа, които отговарят за правилната ориентация на изображението при снимки и видеоклипове. Те нямат нужда да виждат външния свят, затова не са поставени в модула на камерата, а са запоени на една от платките.

Таблетите iPad Pro с Ultra Retina XDR OLED екрани ще започнат да се продават в някои страни на 15-ти май. Те се предлагат в два варианта – с екрани с диагонал 11 и 13 инча и се продават в САЩ на цени съответно от 999 до 2378 долара и от 1299 до 2679 долара, в зависимост от обема на паметта, поддръжката на различните комуникационни стандарти и наличието на различни аксесоари.

source

Сподели: