юли 21, 2023

Какво може да причини експлодиране на батерията на телефона: четири често срещани причини

Батериите на смартфоните могат не само да работят по-лошо поради прегряване, но и да експлодират. Това е и един от страховете на собствениците на мобилни телефони. Ето защо е важно да знаем какво причинява запалването на батерията и как да го избегнем.

Съществуват четири често срещани причини, поради които батерията на смартфона експлодира. Ресурсът Make use of разказва за това.

Как се взривява батерия?

Една част от батерията започва да се нагрява много поради късо съединение в зарядната верига или друга външна причина. В гореща зона възниква химическа реакция, отделя се топлина, електролитът прегрява. В резултат на това отделената пара създава налягане и разкъсва корпуса на батерията.

Съвременните батерии за смартфони са доста надеждни, тъй като производителите непрекъснато внедряват нови технологии за безопасност, които минимизират риска от запалване. Въпреки това, в някои ситуации батерията може да се запали.

Какво кара батериите на телефоните да експлодират?

  • Изпускането и повредата на батерията — Това може да промени вътрешната механична или химическа структура на акумулатора. Подуване, деформация, често необяснимо прегряване: тревожни сигнали, които изискват незабавно посещение на сервизния център. Не използвайте батерия с видими признаци на повреда.
  • Използването на неоригинално зарядно устройство — Така рискувате да повредите батерията, да съсипете както нея, така и телефона.
  • Намокряне на телефона — Литият се запалва и гори при контакт с вода или пара. Батериите на смартфона са добре запечатани, така че не бива да има подобен контакт.
  • Физическа повреда на батерията — Литият реагира на контакта с вода и с кислород, така че пробиването на литиево-йонната батерия предизвиква реакция, изразяваща се в излизането на малко дим или ужасна миризма и експлозия.

  • Висока температура — телефонът се нагрява много не само на пряка слънчева светлина, но и поради: интензивна употреба, стартиране и използване на програми, които натоварват твърде много процесора, уиджети, които са активни постоянно, докато работите едновременно с телефона, продължителни телефонни разговори, извършване на някои от описаните до момента действия по време на зареждане на телефона.

Как да избегнете прегряване и експлодиране на батерията на телефона?

  • Дръжте телефона на открито, когато го зареждате. Не го прибирайте в калъф, кутия или друго място, което ще попречи на неговото охлаждане
  • Пазете телефона от пряка слънчева светлина.
  • Не оставяйте телефона продължително време в кола, в чийто салон е твърде горещо.
  • Не използвайте устройството, докато се зарежда.


source

Сподели: