май 8, 2024

Как да разберете, че вашият смартфон е на път да се повреди: 5 основни признака

Въпреки че сме дълбоко навлезли в дигиталната ера, трябва да знаем как да разберем, че един смартфон е на път да се повреди, защото това е доста скъпа инвестиция.

1. Приложенията или телефонът продължават да крашват

Ако имате повредено приложение, проверете дали има налична актуализация за него. Ако това не реши проблема, помислете за деинсталиране. Не е нужно да изтривате свързания акаунт, но това е най-лесното и просто решение. Опитайте да пишете на програмиста и да попитате за това. След като приложението бъде коригирано, можете да го изтеглите отново. Ако всичко друго крашва, това може да е сигнал, че вашият смартфон скоро ще се повреди.

2. Повреда на дисплея (не стъклото)

Въпреки че е лесно да разберете кога стъклото на екрана ви е счупено (изглежда като всяко друго счупено стъкло), повредата на самия екран не винаги е толкова очевидна на пръв поглед.

Екранът може да изглежда добре, но забелязвате, че сензорната функция не работи правилно или изобщо не функционира. Може да забележите малки черни петна, замъгляване или обезцветяване. Това също може да е сигнал, че смартфонът е на път да се повреди и че екранът трябва да бъде сменен. Можете да направите това сами, но имайте предвид, че подобна самоинициатива може да анулира гаранцията на устройството или да причини проблеми със съвместимостта.

Можете да го занесете в оторизиран сервизен център извън вашия производител. Ако това е по-стар телефон, възползвайте се от най-добра цена, но може да си струва и да смените целия телефон. Смяната на екран струва повече от просто подмяната на новото стъкло.

2

3. Вода или други вътрешни повреди

Повечето нови телефони имат известна степен на водоустойчивост, но все пак има вероятност от протичане. Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите телефона си, за да избегнете техническа повреда. След това избършете телефона си и го обърнете така, че водата да изтече от всички портове. Поставете телефона си пред вентилатор или в купа със силикагел, за да се абсорбира влагата. Не използвайте сешоар или ориз.

След известно време опитайте да включите телефона. Това може да работи, но пак създава проблеми. Ако смятате, че е напълно изсъхнал и продължава да се държи странно, това може да е признак, че вашият смартфон е на път да се повреди и ще трябва да си купите нов.

Що се отнася до наличието на вътрешна повреда, която не е свързана с екрана, не можете да направите много. Потърсете ремонтиран резервен телефон, ако не искате да харчите пари за нов.

4. Прегряване/подуване на батерията

Ако телефонът ви прегрява силно, затворете всички приложения и изключете Bluetooth, услугите за местоположение, Wi-Fi и фоновото опресняване на приложенията. Трябва да спрете възможно най-много процеси, за да дадете почивка на процесора.

Ако това не е достатъчно, изключете телефона си от зарядното устройство или премахнете кейса, ако имате такъв. Поставете телефона си на хладно и сухо място и му дайте време да се охлади. Не го дръжте в хладилника.

Ако имате подута батерия, това е по-сериозно и също може да ви подскаже, че смартфонът скоро ще се развали. Преди да се опитате да извадите батерията, трябва да я разредите доколкото е възможно. Ако почувствате съпротива при опит да я извадите, оставете я и занесете телефона в сервиз.

3

5. Телефонът не се включва

Ако телефонът ви не се включва, независимо какво правите, той може да е повреден. Това може да се случи, ако телефонът е бил прекъснат по време на актуализиране на фърмуера. Наистина, счупен телефон не се поправя лесно и най-добрият вариант е да го занесете в сервизен център. Бъдете готови за новините, че трябва да бъде сменен.

source

Сподели: