September 30, 2023

Как скрити QR-кодове в екраните на iPhone спестиха на Apple загуби за стотици милиони долари

Apple е похарчила милиони долари, за да се предпази от загубата на стотици милиони долари заради дефектни екрани в iPhone. Всеки екран на iPhone вече е обозначен с два малки QR кода: единият е по-малък и помага на Apple да се защити от недобросъвестни доставчици, а другият, който е по-голям се използва за проследяване на действителните дефектни компоненти. За това съобщава The Information.

Китайските производители на компоненти за дисплеи Lens Technology и Biel Crystal, които доставяха екрани за iPhone доставяха на Apple продукти с твърде висок процент дефекти – до 30% от продуктите бяха дефектни и се бракуваха, което струваше на клиента (Apple) стотици милиони долари. В публикацията не се посочва директно, че компаниите са доставяли съзнателно нискокачествени/дефектни стоки или фалшификати, но когато Apple решила да въведе етикетиране на дисплеите, нивото на дефектите било намалено до 10%, или 1 на 10 броя, докато преди въвеждането на QR кодовете бройката е била 30%, или 3 на 10 броя, както споменахме по-горе.

Сега всеки дисплей на iPhone е маркиран с два малки QR кода – те са с различни размери, разположени са на различни места и се прилагат на различни етапи от производството. Няма точна информация за размерите им, но се съобщава, че единият е с размера на песъчинка, а другият е сравним с размера на върха на молив.

През 2020 година Apple похарчи няколко милиона долара, за да въведе в производствения процес прилагането на тези малки QR кодове. То представлява масив от 625 точки, които се формират чрез лазерно гравиране. Тези QR кодове присъстват във всички дисплеи на iPhone, но местоположението му е различно за отделните модели. Въвеждането му не било лесно за Apple: в началния етап този елемент отслабвал здравината на стъклото на екрана дотолкова, че по време на тестовете от него се разтягали пукнатини по цялата повърхност, но това било възможно да се преодолее благодарение на новите оптични елементи. Lens Technology и Biel Crystal се опитали да предотвратят въвеждането на QR кодовете, но Apple все пак успяла да се справи и с това.

Докато първият, по-малък QR код се използва за проследяване на действията на недобросъвестни доставчици, вторият – по-големият се използва за анализ на истинските дефекти. Той позволява на Apple да определи кой от двамата доставчици е доставил дефектния компонент. Съществува и мнение, че този QR код съдържа повече информация, която позволява да се определи не само производителят, но и партидният номер на дефектния елемент.


source

Сподели: