април 26, 2024

Как Google да не проследява смартфона ви: какви данни събира компанията и как да ѝ забраните да ги “вижда“

Google проследява информацията за потребителите, но за какви цели? Ще ви кажем какво точно проследява Google и как да деактивирате това на телефона си.

Какви данни Google проследява на вашия телефон?

Вече не е тайна, че Google събира информация за своите потребители — компанията официално го потвърждава, а самите потребители ѝ дават разрешение за това. Съгласието се дава при създаване на акаунт в Google и свързването му с телефона, тъй като клаузата за събиране на данни е посочена в потребителското споразумение.

Въпреки законността на събирането на данни от страна на Google, реакцията на този факт в интернет е различна. Някои са напълно спокойни, докато други съветват да изтриете акаунта си в Google, както и да закупите смартфон без фирмените услуги, за да избегнете проследяване. Малко хора обаче знаят какви точно данни следи ИТ корпорацията и от какво всъщност си струва да се страхуваме.

Основната причина за проследяването на потребителите е създаването и предлагането на таргетирана реклама. Ето как Google работи с други компании, за да им намери подходящи клиенти, които потенциално се интересуват от техните услуги или продукти. Въпреки това, за да избере персонализирани реклами, Google трябва да знае предпочитанията на потребителя и някои други данни за него. Компанията следи:

 • Заявките за търсене и посетените сайтове — позволява ви да научите за предпочитанията на даден човек.
 • Геолокацията и посетените места са необходими за рекламиране на близки фирми, магазини и заведения.
 • История на гледане в YouTube.
 • Действия, извършвани в услугите под бранда на Google, включително браузъра Chrome, лентата за търсене на Google, Play Store и други приложения.
 • Гласови заявки
 • Данни за потребителя: въз основа на запитвания и друга информация, Google създава приблизителен „портрет“ на потребителя, който включва възрастта на потребителя, статуса на връзката, семеен доход, образование, професия, имущество и деца.

Цялата е тази информация да се използва за препоръчване на персонализирана реклама на потребителя. Google спекулира какви продукти и услуги може да са необходими за показване на таргетирани рекламни елементи вместо обикновени такива. Всъщност всичко се свежда до появата на реклами, които човек да види в приложенията и в браузъра, тъй като няма да е възможно да се отървете напълно от тях. Всички други опасности, свързани с проследяването, се основават само на риска от изтичане на тези данни поради хакерски атаки. В същото време е важно да се разбере, че различните „дъждове“ от данни са проблем, с който може да се сблъска не само Google, но и всяка друга компания, в която потребителят е оставил данните си.

Почти невъзможно е в днешния свят напълно да защитите информацията за себе си, но можете да минимизирате проследяването и да изберете коя информация да споделяте с Google и коя да забраните за събиране.

Как да изключите проследяването на смартфоните от страна на Google?

Тъй като не е тайна, че се събира информация за собственика, за да се показват таргетирани (насочени) реклами, Google добави подходящи елементи към настройките на акаунта. За да видите данните, до които компанията има достъп, както и да го забраните, е необходимо:

 1. Отворете настройките на вашия смартфон и отидете в секция „Google“.
 2. Щракнете върху бутона “Управление на Google акаунт“.
 3. Отидете в раздел „Данни и поверителност“.
 4. Кликнете върху „Център за управление на рекламите“.
 5. Изберете действието „Деактивиране“ или превъртете надолу, за да изберете ръчно параметрите, които не трябва да се вземат предвид при показване на реклами (състояние на връзката, доход на домакинството, образование, история на активността и т.н.).

След това Google няма да взема под внимание личната потребителска информация за целите на показването на персонализирани реклами. Ако това не е достатъчно, в секцията „Проследяване на данни“ можете да деактивирате запазването на всички потребителски действия:

 1. В секцията „Данни и поверителност“ намерете подзаглавието „Настройки за запазване на историята“ — под него има три елемента от истории (търсене в приложения и уеб, местоположение и YouTube).
 2. Кликнете върху всеки елемент и изберете действието „Деактивиране“.

Важно е да се помни, че след това историята на действията няма да се запазва на телефона, така че потребителят може да не намери данните, които преди това е търсил в Google, или списъка с места, които е посетил.

source

Сподели: